Potem ko je Hrvaška z zmago proti Nigeriji z 2:0 odlično začela svetovno prvenstvo, se je le nekaj ur pozneje znašla sredi škandala. Selektor Zlatko Dalić je iz ekipe izključil 30-letnega napadalca Nikolo Kalinića iz Solina pri Splitu in ga danes zjutraj poslal domov. Napadalec italijanskega Milana je dvakrat zavrnil zahtevo selektorja, da vstopi v igro kot zamenjava za Maria Mandžukića. Prvič na pripravljalni tekmi v Liverpoolu z Brazilijo, drugič na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Kaliningradu proti Nigeriji. »Boli me hrbet, zato ne morem teči,« je po poročanju hrvaških medijev selektorju dejal Nikola Kalinić. Zdravniška služba reprezentance je zatrdila, da nihče izmed igralcev ni poškodovan, ampak imajo nekateri le manjše težave.

»Kalinić se je ogreval na tekmi proti Nigeriji. V igro bi moral vstopiti v drugem polčasu, a je dejal, da ni pripravljen. Enako se je zgodilo že proti Braziliji v Liverpoolu. Pred treningom v nedeljo mi je dejal, da ni pripravljen za vadbo. To sem mirno sprejel. Trikrat ni bil pripravljen. Jaz potrebujem zdrave in pripravljene igralce, zato sem ga poslal domov,« je bilo vse, kar je danes Zlatko Dalić dejal hrvaškim novinarjem v deževni Rusiji. Ko so ga vprašali, ali gre resnično za poškodbo ali ego igralca, je nervozno odvrnil: »Vse sem vam povedal.«

Napetost med Dalićem in Kalinićem je trajala že nekaj časa. Očitno je Kalinića žulila tudi klop. Pričakoval je, da bo igral več, potem ko je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo dosegel tri gole. A medtem so se stvari spremenile, saj je spomladi tudi v zelo povprečni ekipi Milana izpadel iz udarne enajsterice. Ker je treniral slabo, ga je trener Gennaro Gattuso za nekaj dni celo vrgel iz ekipe. Dejstvo je, da so imeli od Kalinića veliko boljše klubske sezone napadalci Kramarić, Mandžukić, Rebić in Perišić.

Ko se je Dalić pogovoril s sodelavci in igralci, mu je pokazal izhodna vrata reprezentančne baze, da ne bi kvaril vzdušja. Z izgonom Kalinića si je Dalić dvignil avtoriteto pri igralcih, ki so podprli njegovo odločitev, in dobil simpatije pri navijačih. V hrvaški reprezentanci je kar nekaj asov, Čorluka, Badelj, Brozović..., ki so v dobrobit ekipe sprejeli sedenje na klopi. Hrvaška bo svetovno prvenstvo nadaljevala le z 22 igralci, saj nima pravice do zamenjave. Kalinić je za reprezentanco debitiral leta 2008 in na 42 tekmah dosegel 15 golov. Po letošnji sezoni so se pojavile kombinacije, da bi iz Milana prestopil v Sevillo.