V četrtek, na poletni solsticij, bo nekoč priljubljena radijka, danes pa iskana mentorica javnega nastopanja Betka Šuhel Mikolič pohodnike v okviru projekta Od vzhoda do vzhoda vodila na Sveto Ano na Mali gori v Ribnici na Dolenjskem. Za tretje leto – po Šmarni gori in Mariborskem Pohorju – je pobudnica lovljenja sončnih vzhodov izbrala Ribnico.

Potrebna je odbita ideja

Letos bo vrhunec dogajanja ob sončnem zahodu, ki je blizu tistim ljudem, ki imajo gibanje vključeno v svoj dnevni ritual. »Na prvi poletni dan bo treba prilagoditi samo čas in prostor. Po izstopanju iz cone udobja bi dišalo, če bi se letos spet dobili ob sončnem vzhodu. Pa tudi v tem primeru za vstajanje sredi noči potrebuješ samo odbito idejo, ki je glavna esenca tega dogodka, in korak je narejen. Ne samo prvi. Tudi povratnik postaneš. Vsakemu položim na srce, da se 21. junija ne bo spominjal, če bo obsedel doma na kavču,« pove sogovornica, ki je v zadnjih dveh letih prepričala več tisoč ljudi.

Pomembni so majhni cilji

Projekt Od vzhoda do vzhoda vzpodbuja k temu, da ljudje ne razmišljajo o poti kot o naporu, ampak o tem, po kaj gredo. Vodijo jih emocije. »Izkušnje kažejo, da je to kar prava pot, saj nezadovoljnega med nami do zdaj ni bilo. Ko ljudje začutijo, da srce vriska, če ga spravijo na visoke obrate, bodo izkušnjo ponavljali. Od tu naprej samoiniciativno,« pove Betka Šuhel Mikolič, ki že od samega začetka snovanja projekta sanja, da bi se na najdaljši dan v letu istočasno po vseh najbolj obiskanih slovenskih vrhovih zgodilo množično pričakovanje sonca ob vzhodu, ob petih zjutraj, ali tako kot letos prvič v Ribnici pozdrav soncu ob devetih zvečer. »Seme teh sanj bo letos padlo na plodna tla, saj se bosta od ust do ust 'gremo letos spet' napolnila Šmarna gora in organizirano Pohorje. Oba vrhova ob sončnem vzhodu. Bravo, ljudje,« pove in pripomni: »Vidite, to je motivacija. Kljub neštetim prireditvam na podobno vižo zmaga tista melodija, ki težnjo po lastnem delovanju postavlja na prvo mesto.«

Dogodek primeren tudi za družine

Ker je dogodek močno skoncentriran v popoldanski in večerni čas, ko ni šole, je primeren tudi za družine. »Velika večina poti je položna, zadnja tretjina se malo vzpne, vendar ne stoji pokonci tako kot Pohorje,« pove sogovornica, ki še doda: »Pot do Svete Ane je dolga tri kilometre, s pogovornim tempom pa si na vrhu v eni uri. Ravno prav.« Ker sonce v četrtek zahaja ob 21. uri, se bo treba na Sveto Ano odpraviti s prizorišča (pred podjetjem Riko Hiše v Lepovčah v Ribnici) točno ob 19. uri. »A pridite prej, saj se bo pravo slavje začelo že ob 17. uri,« vabi Betka Šuhel Mikolič. Tisti, ki vam čas dopušča ali pa iščete nove izzive, se lahko Šuhel-Mikoličevi pridružite že zjutraj. Trideseterica iz vse Slovenije bo startala že ob sončnem vzhodu in se bo po sestopu po Ribnici potepala že ob šestih zjutraj z vodenimi ogledi muzeja čarovnic, parka kulturnikov in rokodelskega centra. »Po močnem zajtrku nas bo pot skupaj z osnovnošolci vodila do Francetove jame, od 11. do 16. ure pa se nam bodo na 20 kilometrov dolgi poti po fantastični Mali gori pridružili člani ribniškega Društva ponosnih posameznikov pod vodstvom Nejca Lovšina in Boštjana Schnölieba,« pove sogovornica.