»Neverjetno je, da v času našega življenja umira toliko več tisoč let starih drevesa,« je povedal soavtor študije Adrian Patrut z romunske univerze Babes-Bolyai. »V drugi polovici 19. stoletja so se veliki kruhovci na jugu Afrike začeli sušiti, v zadnjih 10 do 15 letih se je ta pojav zaradi visokih temperatur in suše močno razširil,« je dodal po poročanju francoske agencije AFP.

Drevesa, stara med 1100 in 2500 leti, z ogromnimi debli in vejami, ki spominjajo na korenine, so zaščitni znak savan. Opaziti jih je mogoče z razdalje več kilometrov.

Posušili so se tudi Panke, Platland in Chapman

Med devetimi drevesi, ki so se deloma ali povsem posušila, so tudi trije znameniti orjaki. To so najstarejši kruhovec Panke v Zimbabveju, ki je star 2450 let, eden najdebelejših na svetu Platland v Južni Afriki z več deset metrov velikim premerom debla ter Chapman, v katerega je slavni raziskovalec David Livingstone vrezal svoje začetnice.

Raziskovalci domnevajo, da je umiranje znamenitih kruhovcev vsaj deloma povezano z velikimi spremembami podnebnih razmer, ki vplivajo predvsem na jug Afrike. Te domneve morajo sicer še potrditi.