Nobenega dvoma ni, da je tek najbolj priljubljena rekreativna dejavnost množic po vsem svetu. V želji po pestrejši vsebini in dogajanju so se organizatorji tekaških prireditev domislili številnih modifikacij: tekov z ljubljenčki, ovirami, otroškimi vozički in skupaj s partnerji, tekov, kjer so tekači našemljeni v kostumih in v maskah, bosonogih tekov…

Ideja za priljubljene teke barv izhaja iz enega najbolj priljubljenih praznikov v Indiji holi. Z njim hindujci slavijo prihod pomladi in novega življenja ter zmago dobrega nad slabim. Z barvami se poslovijo od zime, obmetavanje z barvami pa so po širnem svetu razširili indijski migranti. Tek barv so leta 2011 prvič organizirali v ameriškem mestu Phoenix v Arizoni. Udeležilo se ga je okoli šest tisoč tekačev, danes pa so tovrstni teki, v tujini znani kot »Color run« ali »najsrečnejših 5 kilometrov na planetu«, priljubljeni skorajda po vsem svetu. Prirejajo jih v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Aziji, na Novi Zelandiji, v Avstraliji, Afriki in Združenih arabskih emiratih.

»Vsak svetovni tek je nekaj posebnega, tudi slovenski, saj udeleženci po vsem svetu pozdravljajo sproščen tek, ki je namenjen zabavi in druženju, saj zaradi odsotnosti meritve časa tekači pogosto tečejo v skupinah, s prijatelji, znanci ali družinami. Dogodek nima zmagovalcev ali nagrad, ampak se tekači obarvajo z barvnim prahom, narejenim iz koruznega škroba za živila, « je pojasnila Anja Marjetič iz organizacijske ekipe Tuševega teka barv.

Ta bo v petek, 22. junija, vnovič združil množice, željne teka in zabave. Njegovo sporočilo je Živi zdravo skozi zabavo, pika na i petkilometrske preizkušnje, ki združuje profesionalne športnike, rekreativce in ljudi, ki drugače niso športno aktivni, ampak si želijo gibanja skozi zabavo, pa bo veliki večerni koncert priznanih glasbenih izvajalcev.

Kjer zmagajo vsi udeleženci

Lani se je teka, ki ga zaradi zabavne barvne kulise vselej pospremi tudi izredno veliko radovednežev in navijačev, udeležilo več kot deset tisoč tekačev in obiskovalcev koncerta, od tega so našteli več kot pol tekačev. Letos pričakujejo še okoli dva tisoč tekačev več, vstopnice za dogodek so že razprodane, kar pomeni, da so prijave že zaprte.

Dogodek bo tudi letos potekal na ljubljanski Kardeljevi ploščadi, letošnja krožna trasa bo približno enaki lanski. Start in cilj bosta v Ljubljani na bežigrajski Kardeljevi ploščadi, podrobnosti in letošnja presenečenja petkilometrske trase pa bodo organizatorji razkrili šele nekaj dni pred dogodkom.

»Teka se vselej udeleži najširši krog ljudi, veliko je mladih, precej je tudi družin, saj imamo bogato dnevno dogajanje, ki je prilagojeno otrokom, prav tako prihajajo tudi starejši in tisti najbolj zagrizeni tekači. Večinska populacija pa so mladi, saj tek vsako leto poteka na dan, ko šolarji končajo šolo, in dogodek zanje predstavlja vstop v poletje,« je dodala Marjetičeva, ki pravi, da bodo v cilju zmagovalci prav vsi udeleženci.