Juan Martin del Potro je v polfinalu Rolanda Garrosa, drugega letošnjega turnirja največje četverice, proti desetkratnemu pariškemu zmagovalcu Rafaelu Nadalu vse moči usmeril v prvi niz. Suvereno je dobival igre na svoj servis, v tretji in deveti igri pa je imel po tri priložnosti za odvzem servisa. Ni jih izkoristil, medtem ko je bil Nadal uspešen v deseti igri, ko je prvič zagrozil na servis Argentinca. V nadaljevanju je v Parizu potekal enosmerni promet, Nadal pa je za enajsto uvrstitev v finale dvoboj dobil s 6:4, 6:1, 6:2.

Prvi finalist je postal Dominik Thiem. Avstrijec se je v tretjem poskusu le prvič uvrstil v finale turnirja največje četverice. Sicilijanec Marco Cecchinato je še enkrat več potrdil, da si zasluži mesto med četverico. Italijan je imel v podaljšani igri drugega niza celo tri zaključne žogice. Publika na osrednjem stadionu Philippe-Chatrier je bila malce na strani Cecchinata, ki je pokazal izjemno voljo, da bi se uvrstil v finale. Igral je odlično, predvsem v prvih dveh nizih, kar pa je bilo premalo, da bi prvič na enem turnirju zaslužil milijonsko evrsko nagrado.

Avstrijec je edini, ki je v tej sezoni premagal Nadala na pesku. Podvig mu je uspel v Madridu. Thiem je eden redkih igralcev, ki so Nadala na pesku premagali že trikrat. Lani je bil boljši v Rimu, predlani v Buenos Airesu. Nadal je dobil šest medsebojnih dvobojev, hkrati oba na Rolandu Garrosu, kjer ga je tako predlani kot lani premagal v polfinalu. Vselej gladko, saj je Thiem v šestih nizih dobil le 14 iger, lani v zadnjem nizu celo »kravato«.

Favoritka je Simona Halep

Simoni Halep se v Parizu odvija vse po načrtih. Na Roland Garros je pripotovala kot prva igralka sveta in nikoli ni skrivala, da jo zanima le en razplet. Želi si dvigniti pokal zmagovalke turnirja. Šest dvobojev je opravila z odliko, danes ob 15. uri jo čaka najpomembnejši. V tretjem pariškem finalu se bo pomerila proti Sloane Stephens. Čeprav je Američanka lani osvojila OP ZDA v New Yorku, je njena uvrstitev v finale presenetljiva. Medsebojna statistika govori v prid Simoni Halep, ki je dobila pet od sedmih dvobojev, od tega zadnje štiri, vsi so se končali v dveh nizih.

Strokovnjaki pravijo, da bo 26-letna Halepova največja tekmica sama sebi. Vse tri finalne dvoboje, ki jih je doslej igrala na turnirjih največje četverice, je izgubila v izenačenih obračunih. Zadnjega letos v finalu OP Avstralije proti Caroline Wozniacki. Lani je v finalu OP Francije proti nepostavljeni igralki Jeleni Ostapenko vodila s 6:4 in 3:0 ter imela žogico za vodstvo s 4:0. Na koncu je izgubila, kot tudi v finalu Rolanda Garrosa leta 2014 proti Mariji Šarapovi. Sloane Stephens ima prijetnejše skrbi, saj je dobila doslej edini finale najmočnejših turnirjev. In tudi ve, da bo lahko v finalu precej bolj sproščena kot tekmica.