Microsoft je v morje ob otočju Orkney na severu Škotske za pet mesecev potopil podatkovni center. Ameriški tehnološki velikan želi preveriti, če je mogoče s takšnimi prijemi izboljšati energijsko učinkovitost. Podatkovni center je navzven videti kot bel cilinder, v notranjosti pa skriva računalnike.

Cilinder je s površjem povezan prek podmorskega kabla. Ta cilindru dovaja električno energijo in ga povezuje s svetovnim spletom. Ker gre za test, so zmogljivosti podatkovnega centra v primerjavi z običajnimi relativno majhne. Kljub temu je na strežnikih v cilindru dovolj prostora za 5 milijonov filmov.

Do novega podatkovnega centra že v 90 dneh

Če bo naravno hlajenje s pomočjo nizkih temperatur v morskih globinah lahko nadomestilo umetno hlajenje, bo eksperiment omogočal precej učinkovitejše podatkovne centre. Slabost takšnega podatkovnega centra pa je, da zaradi potopljenosti cilindra ni mogoče servisirati morebitnih okvar računalnikov, ki se v njem nahajajo.

Snovalci eksperimenta sicer upajo, da bo do okvar pod vodo prihajalo manj pogosto kot na kopnem. Pri tem jih bodri dejstvo, da so iz cilindra lahko izčrpali ves kisik in vlago, ki v kopenskih podatkovnih centrih povzročata precej težav.

Prvi tovrstni poskus je Microsoft sicer izvedel že leta 2015, če bo tokratni eksperiment uspešen, pa računajo, da bi tehnologija v bodoče omogočala hitre vzpostavitve podatkovnih centrov. Gradnja in priprava kopenskih podatkovnih centrov zna trajati tudi več let, podatkovni center sestavljen iz petih cilindrov pa bi lahko zagnali že v 90 dneh.