Apple je napovedal največjo investicijo v Evropi, ki naj bi obsegala 1,7 milijarde evrov. Največ si od investicije obetata Irska in Danska, kjer bo ameriško podjetje z omenjenimi sredstvi zgradilo nova podatkovna centra za svoje spletne storitve. Podatkovna centra bosta delovala izključno s pomočjo obnovljivih virov, v obeh državah pa bosta podatkovna centra ustvarila tudi več sto novih delovnih mest.

Irska vlada je sporočila, da bo investicija na Irskem znašala 850 milijonov evrov, v okrožju Galway, kjer bodo postavili irski kompleks, pa naj bi investicija prek različnih faz projekta ustvarila 300 novih delovnih mest. Nad investicijo so navdušene tudi danske oblasti, ki so z veseljem oznanile, da bo eden od novih Applovih podatkovnih centrov zgrajen v Viborgu. Po besedah danskega ministra za trgovino in razvoj bosta nova podatkovna centra med največjimi na svetu.

Prihodnost v zeleni, čisti in poceni energiji

Izvršni direktor Appla Tim Cook je v sporočilu za javnost povedal, da gre pri podatkovnih centrih, ki naj bi pričela delovati leta 2017, za največja Applova projekta v Evropi. »Navdušeni smo nad širitvijo operacij, ustvarjanjem stotine lokalnih delovnih mest in predstavitvijo ene naših najbolj napredno zelenih načrtov za zgradbe,« je še dodal Cook.

Investicija poleg tega razkriva smernice, kam se premikajo največje investicije sodobnih tehnološko najnaprednejših in najuspešnejših svetovnih podjetij. Poleg konkurenčnih obdavčitev in plač zaposlenih, so vse bolj pomembni tudi faktorji kot je poceni in čista oziroma obnovljiva energija. Podatkovni centri, ki jih so predpogoj računalništva v oblaku, ki ga velika tehnološka podjetja vidijo kot vlečni konj prihodnosti, namreč potrebujejo izredne količine energije za napajanje in hlajenje.