Potožil je, da mu je policist »odvzel prostost«, se do njega vedel grobo in ga ponižal. Dogodek je ocenil za napad izvršilne na sodno vejo oblasti, dogodek pa ga je tako šokiral, da se je počutil slabo. Napovedal je, da bo zaradi strahu do nadaljnjega ostal doma. Že na kraju dogodka pa je pravosodnemu policistu grozil, da bo ostal brez službe.

»Ravnanje pravosodnega policista je bilo zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno,« pa so zatrdili na pravosodnem ministrstvu, potem ko je komisija ugotovila, da nad sodnikom ni bila uporabljena prekomerna sila, ter da je pravosodni policist postopal pravilno.

Stekel za njim in ga prijel za roko

Kot je razvidno s posnetkov varnostnih kamer, je sodnik Zobec odbrzel skozi detektor kovine, ki je zaznal kovino. Zobec se ni ustavil, ter na pozive pravosodnih policistov le odmahnil z rokami in nadaljeval pot proti dvigalu. Nato je s posnetka razvidno, da pravosodni policist zakoraka in nazadnje steče za njim, ga prime pod roko in pospremi nazaj proti kontroli. Vmes se Zobec ustavi, vendar mora nadaljevati pot, policist pa na pol poti do kontrole sodnikovo roko že izpusti.

Ker imajo vsake oči svojega malarja, vas seveda vabimo, da si posnetek ogledate in presodite sami.

Rentgen in detektor kovine

Na ljubljanskem sodišču sta sicer dva vhoda. Stranski, kjer je nadzor minimalen, je namenjen samo uslužbencem, tožilcem in odvetnikom, glavni vhod pa je skupni. Skozi njega lahko vstopajo tako uslužbenci, tožilci in odvetniki kot tudi ostali obiskovalci sodišča, vendar mora vsakdo brez izjeme predmete, ki jih ima pri sebi, spustiti skozi rentgen in stopiti skozi detektor kovine. Če ta zazna kovino, mora oseba postopek ponoviti brez predmetov, ki jih je detektor zaznal, in jih položiti na za to predvideno mesto.

Po Zobčevem incidentu je sicer predsednik vrhovnega sodišča izdal odredbo, po kateri je vrhovnim sodnikom vstop v sodno stavbo na obeh vhodih dovoljen brez dodatnega preverjanja. Za okrožne in višje sodnike pa še vedno veljajo običajna pravila.