Nekaj Googlovih zaposlenih je dalo odpoved, še več tisoč pa jih je podpisalo protestno peticijo proti sodelovanju v Pentagonovem projektu, imenovanem Maven. Ta namreč po njihovem predstavlja prvi korak pri uporabi umetne inteligence za sejanje smrti. Peticija je vodstvo Googla pozivala, naj se ne vpleta v »posel s smrtjo«.

Sedaj so se po poročanju New York Timesa in Gizmoda odgovorni v Googlu odločili, da sporne pogodbe po izteku marca prihodnje leto ne bodo podaljšali. Odločitev naj bi v petek naznanili zaposlenim, čeprav je uradno še niso potrdili.

Gre sicer za posel v vrednosti manj kot 10 milijonov dolarjev, ki pa naj bi imel po oceni nekaterih menedžerjev potencial, da preraste v obsežnejše sodelovanje z ameriško vojsko.

Projekt Maven vključuje uporabo učečih se strojev in umetne inteligence za razlikovanje ljudi in objektov v video posnetkih, ki jih napravijo droni. 4000 zaposlenih v Googlu je aprila podpisalo peticijo proti sodelovanju v tem projektu, češ da Google z njim zanemarja svojo »moralno in etično odgovornost«.