Prvi mož družbe Sundar Pichai je predvajal posnetka dveh telefonskih pogovorov, ki ju je Googlova programska oprema Assistant povsem avtomatično opravila s človekom. Pri tem se je dogovorila za termin pri frizerju in rezervirala mizo v restavraciji.

Medtem ko je pogovor s frizerskim salonom kljub nekoliko težavnejšem iskanju primernega termina potekal dokaj gladko, pa je program v restavraciji naletel na nepričakovane težave. Tako je ženska na drugi strani žice najprej napačno razumela, za koliko gostov in kateri dan gre, nato pa se je izkazalo, da restavracija sprejema rezervacije miz šele od pet gostov naprej. Assistant je nato vprašal, kakšne so običajno čakalne dobe ob sredah.

»Funkcija se še razvija,« je poudaril Pichai. Kdaj bo na voljo uporabnikom, ni navedel. Google s svojim Assistantom konkurira podobnim programskim opremam, kot sta Amazonova Alexa in Applova Siri. Internetni koncern želi pri tem kovati dobičke na račun svoje moči pri umetni inteligenci in poznavanja strojnega učenja.

Že sedaj naj bi Googlov Assistant ne komuniciral le govorno, pač pa tudi prikazoval dodatne informacije na zaslonu. S tem namenom Google omenja tudi zvočnike, povezane z dodatnim zaslonom Smart Displays. Takšne naprave znamk, kot so LG, Lenovo ali JBL, naj bi na trg prišle julija. Ena njihovih prednosti je, da si je mogoče prek zvočnika z zaslonom neposredno ogledati video posnetek na Youtubu ali pa klepetati prek video povezave, je povedala produktna menedžerka Lilian Rincon.

Možna omejitev časa uporabe

Hkrati želi Google z večjim vključevanjem zaslonov rešiti tudi problem, da pri zgolj govornem asistentu ni prostora za reklame, ki predstavljajo velik delež prihodkov koncerna. Tudi na pametnih telefonih naj bi Googlov Assistant prikazoval več vizualnih informacij, so povedali.

Pichai je predstavil več primerov, kako lahko umetna inteligenca izboljša življenje - od napovedovanja obolenj na podlagi branja iz zenice človeškega očesa pa vse do sposobnosti obarvanja črno-belih fotografij. Hkrati pa Google naslavlja tudi danes zelo aktualne pomisleke, da lahko tehnika zasvoji ljudi. V naslednji različici operacijskega sistema Android bo zato mogoče omejiti čas uporabe posameznih aplikacij. Poleg tega bo lahko telefon avtomatično preklopil v stanje, ko uporabnika ne sme nihče motiti, če bo telefon z zaslonom navzdol položen na mizo.