Medtem ko je denarja za subvencionirano zaposlitev mladih s stalnim prebivališčem v vzhodni kohezijski regiji v okviru javnega povabila Trajno zaposlovanje mladih za letošnje leto zmanjkalo v začetku maja, je denar za zaposlovanje mladih s stalnim prebivališčem v zahodni kohezijski regiji še na voljo. 37 odstotkov denarja je bilo razpoložljivega v vzhodni regiji, preostali del pa v zahodni. Po podatkih Martine Stanonik z Zavoda RS za zaposlovanje je na voljo še dobrih šest milijonov evrov, v subvencionirano zaposlitev pa bi lahko vključili še 1280 mladih s stalnim prebivališčem v zahodni regiji.

Podjetje, ki se odloči za sodelovanje na javnem povabilu Trajno zaposlovanje mladih, za zaposlitev brezposelnega, mlajšega od 30 let, ki je lahko v evidenci za brezposelne vpisan samo en dan, prejme pet tisoč evrov. Podjetja iz vse Slovenije se lahko na javno povabilo prijavijo do konca julija prihodnje leto. Bodo pa na zavodu novembra 2018 začeli zbirati prijave podjetij za leto 2019.

Trajno zaposlovanje mladih je ukrep, ki ima zagotovljeno financiranje tudi iz evropskega socialnega sklada za obdobje 2017–2021 v skupni višini 27,7 milijona evrov, pri čemer slovenska država prispeva petino denarja. Do leta 2021 naj bi se na tak način za nedoločen čas zaposlilo 5507 mladih. Zavod bo zaposlitve mladih spremljal 24 mesecev. Prva skupina je trenutno v zaposlitev vključena eno leto, v tem času pa so delodajalci zaposlitev prekinili v 6,3 odstotka primerov. Na zavodu zato menijo, da je za zdaj še prezgodaj ocenjevati, ali je tovrsten ukrep dovolj dobra motivacija, da zaposlovalci na tak način zaposlene mlade pri sebi res zadržijo za nedoločen čas. jpš