Stevardesa hrvaške letalske družbe Croatia Airlines se je okužila z ošpicami, poroča hrvaški Index. Poleg nje naj bi se s to nalezljivo boleznijo, ki se zaradi slabe precepljenosti zopet širi po nekaterih evropskih državah, okužil tudi moški v Dubrovniku.

Hrvaški Večernji list piše, da je okužena stevardesa stara okoli 40 let, v otroštvu pa zaradi zdravstvenih razlogov ni bila cepljena proti ošpicam. Kako se je z njimi okužila, pri tem hrvaškem mediju ne vedo, med možnosti pa naštevajo okužbo od kakšnega potnika ali okužbo med obiskom v tujini. Stevardeso so medtem že zdravniško oskrbeli in okreva doma.

Na Hrvaškem se zadnja leta soočajo z vsem večjim številom necepljenih otrok. Precepljenost je bila lani nižja od 90 odstotkov, najnižji delež cepljenih otrok, 55 odstotkov, pa je bil na območju Dubrovnika. Hrvaški zdravniki zato že nekaj časa opozarjajo na nevarnost epidemije.

Epidemija v Banja luki, okužba tudi v Sloveniji

Težave z neprecepljenostjo imajo tudi v BiH, kjer so sprožili postopek proti staršem, ki so na vnovičen poziv zavrnili možnost, da bi cepili svoje otroke proti ošpicam. V Banja Luki, kjer je 29 ljudi zbolelo za ošpicami, so že uradno razglasili epidemijo, na svoji spletni strani poroča banjaluški časnik Nezavisne novine. Kot dodaja, je bilo na različnih območjih Republike srbske prijavljenih 53 primerov ošpic, nekaj manj obolelih je v Federaciji BiH.

Ta teden je Večer poročal, da je na UKC Maribor zaradi ošpic na zdravljenju enoletni deček. Zbolel je po stiku z okuženim moškim, ki je pripotoval iz Srbije in je pred okoli dvema tednoma zbolel za ošpicami. Konec tedna je epidemiolog v pripravljenosti identificiral kar 57 stikov znotraj družine in zdravstvene službe, pravijo na NIJZ ter dodajajo, da so vse te kontakte pregledali, izvedli pa tudi ustrezne preventivne ukrepe, s čimer so možnosti za nadaljnje širjenje ošpic maksimalno omejili.