Psihiater Mladen Vrabič je eden izmed tistih sodnih izvedencev, ki svoje mnenje neradi predstavljajo javno. Da je javno razkrivanje občutljivih osebnih podatkov obdolženca v nasprotju z njihovo izvedensko doktrino, ponovi vsakokrat, ko se ga povabi na pričanje. Izključitev javnosti je kakopak zahteval tudi na današnjem nadaljevanju sojenja Bojanu Sepu, ki je obdolžen krutega umora in skrunitve trupla Vlatke Petrik.

Vrabič je danes naredil še korak naprej in zahteval izključitev javnosti tudi v času, ko bo pričala njegova kolegica, klinična psihologinja Ivna Bulič. Okrožni tožilec Tilen Ivič je odločitev prepustil sodnemu senatu, ki mu predseduje mariborski okrožni sodnik Danilo Obersnel. Zagovornik Igor Marinšek se je z izključitvijo strinjal, Obersnel pa je nato ekspresno, brez predhodnega posvetovanja in obrazložitve, sporočil, da morajo prisotni novinarji pred vrata.

Kaj sta na obravnavi povedala Buličeva in Vrabič, uradno ni znano, iz nadaljevanja obravnave pa je bilo mogoče sklepati, da njuno pričanje ni bilo naklonjeno obrambi. In da je Vrabič vztrajal, da obdolženi nima duševne bolezni, ki bi (bistveno) zameglila njegovo zavest. Zato tožilstvo nima nobenega utemeljenega razloga, da bi spremenilo svoje očitke in omililo okoliščine, v katerih je Sep zagrešil okrutni umor.

Zagovornik Marinšek je zato predlagal sodišču, da Vrabič dopolni svoje mnenje oziroma da se v postopek pritegne novega izvedenca psihiatrične stroke, ki bi v sodelovanju z izvedencem toksikologije ali sodne medicine ugotovil, kako so zaužita mamila vplivala na Sepovo zavest v času storitve kaznivega dejanja. Odvetnik je še vztrajal pri zaslišanju prič, ki naj bi se izpovedali o osebnostnih značilnostih obdolženega in pokojne.

Tožilec bo modificiral besedilo obtožnice

Vendar je sodni senat po kratkem posvetovanju zavrnil vse dodatne dokazne predloge in sklenil dokazni postopek. Strank pa Obersnelu ni uspelo pozvati k sklepni besedi, ker bi tožilec Ivič rad predhodno nekoliko spremenil besedilo obtožnice, predvsem zaradi izpovedbe patologa obducenta Rajka Kavalarja, ki je med drugim razložil, da je ženska umrla zaradi oteklosti možganov, kar je bila posledica več udarcev po glavi. Zato je Ivič danes zaprosil sodišče za sodni spis in za nekaj časa. Prihodnji narok bo šestega junija, je sporočil Obersnel. »Ali bo tedaj tudi beseda strank, bo odvisno od modifikacije,« je dodal sodnik.

Obtožnica očita 36-letnemu Sepu iz Ruš umor iz koristoljubja, ker je 28. septembra lani v stanovanju v mariborski Preradovičevi ulici z leseno nogo postelje pretepel svojo nekdanjo partnerico, 45-letno Vlatko Petrik. Njeno truplo je zavil v odejo in pokril z rjuho ter nato še štiri dni živel ob mrtvi oškodovanki. V tem času naj bi brcal truplo, zaradi česar mu tožilstvo očita še skrunitev trupla. Sep ne zanika, da je odgovoren za smrt svoje nekdanje partnerice, vendar obenem trdi, da ga je predhodno izzvala, k napadu pa naj bi ga hujskalo njegovo novo dekle.