Obstaja možnost, s katero se izognemo prilagajanju barv: prostor odenemo v monokromatsko barvno paleto. To je neverjetno preprost način, da v interjer vnesemo eleganco (ne da bi morali najeti notranjega dekoraterja), ki je v notranjem dizajnu čedalje bolj priljubljen.

Zakaj se odločiti za monokromatsko paleto?

Zato, ker zlahka ustvari sozvočje - ker vsi odtenki pravzaprav slonijo na eni sami barvi. Pravzaprav se poigravamo z različnimi barvnimi toni in njihovimi variacijami, ki nastanejo iz originalne barve. Nepoznavalcem notranjega dizajna je prostor le težko barvno uskladiti. Ne nazadnje je treba poleg sten vzeti v obzir pohištvo, talne obloge, dekoracijo, umetnine … Če se odločite za monokromatsko barvno paleto, boste vse naštete elemente uskladili brez večjih težav.

Toda ali dizajn ne zahteva veliko različnih barv?

Da in ne. Znanstveno dokazano je, da barve, s katerimi napolnimo bivalne prostore, vplivajo na nas na psihološki ravni. Medtem ko žive barve, kot je oranžna, delujejo spodbudno, nas zemeljski toni »prizemljijo«. Izbor ene same barvne palete nam pomaga ustvariti pomirjujoče in spokojno okolje, zato ni naključje, da monokromatski dizajn pogosto uporabimo v prostorih, ki jih uporabljamo za počitek. Spalnice so seveda za to idealne, prav tako domače pisarne. To načelo kombinacije odtenkov lahko uporabimo tudi v kopalnici, ko želimo v njej ustvariti ozračje kot v zdravilišču, ali otroški igralnici, da umirimo višek energije naših malčkov.

Kako monokromatski dizajn vnesti v svoj dom

Mnogim že samo izraz monokromatski dizajn povzroči skrbi. Morda si predstavljate prostor, v katerem se zofa barvno »stopi« z zidom in kjer je vsak element v popolnoma enakem barvnem odtenku. Sploh ne! Monokromatski notranji dizajn ponuja mnogo več kot le en barvni odtenek. Ker pa se odtenki med seboj skladajo, saj navsezadnje izhajajo iz ene same barve, so teksture in vzorci najlažji in najpogosteje najcenejši način, da v prostor vnesemo vizualni interes. Medtem ko je združevanje vzorcev v notranjem dizajnu običajno prepovedano, je monokromatska paleta priložnost, s katero lahko naš smisel za kombiniranje dobi krila.

Enotna barvna paleta kot osnova

Ko izbirate elemente za prostor, bodite pazljivi, da se barvni podtoni – rumeni, zeleni, rožnati in modri odtenki, ki izstopajo iz barve, ko je osvetljena, skladajo. Dva kosa opreme z različnima podtonoma v barvi ne bosta delovala dobro, če bosta stala skupaj, medtem ko se podobni podtoni ujamejo, tudi če so vzorci in teksture različni. Prav tako je treba razmisliti o enotni barvni paleti, ki je osnova prostora in ne cela njegova slika. Vzemimo za primer pito: izbrana barva, ki ji sledite, ne predstavlja cele pite, ampak samo sredico. Toda nobena pita ni popolna brez skorje. V tem primeru »skorjo« predstavljajo nevtralne barve in komplementarni poudarki. Dopolnite glavno barvo z raznolikimi nevtralnimi odtenki – na poudarkih v belem in črnem se pogled spočije od intenzivnosti vodilne barve.

Vedno zanimiva vizualna podoba

Če vas naravni odtenki ne navdihujejo, enako delujejo naravni materiali. Uporabite leseno pohištvo, da poživite spalnico, ali set ultramodernih kovinskih stolov, da vaša jedilnica izstopa. Katero koli barvno skupino že izberete, bodite pozorni, da v prostoru uporabite mnogo usklajenih poudarkov. Ne le da omogočijo njegovo vedno vizualno zanimivo podobo, temveč jo tudi povežejo in ji dajo vtis profesionalnega dizajna. Prostori v enotni barvni paleti so pogosto objekt razgretih debat. Nekateri menijo, da so preveč preprosti, a če barve uporabite pravilno, so nedvomno utelešenje lahkotne elegance.