Če živite v mestu, ste se zagotovo vprašali, zakaj vendar niste že med vselitvijo zvočno izolirali svojega doma. Velikokrat namreč ne morete miselno izključiti vsega zunanjega trušča: avtomobilov, ljudi, psičkov ... Lahko pa svoj dom pred zvočnim onesnaženjem zaščitite tudi kdaj koli kasneje.

Zvočna izolacija že med gradnjo

Izredno priporočljivo je, da na zvočno zaščito pomislite že med gradnjo. Že arhitekt mora vaš dom oblikovati tako, da vrata niso obrnjena ena proti drugim. Tako se namreč zvok iz drugih prostorov skozi njih nemoteno prenaša. Poskrbite tudi, da so stene dovolj debele, vanje pa umestite tudi izolacijo iz steklenih vlaken. Ta vpije zvočne valove in jih ne spusti naprej. Za povrh pa še vzdržuje primerno temperaturo prostorov. Vgradite tudi zvočno izolirana okna in vhodna vrata.

Plošče iz plutovine

Seveda je dom najlažje zvočno izolirati že med gradnjo, vendar pa obstaja nekaj načinov, ki nam lahko pri tem pomagajo tudi kasneje. Stene lahko prekrijete s ploščami za dodatno zvočno izolacijo ali pa kar z navadnimi ploščami iz plutovine, ki bodo poleg uporabne vrednosti vašemu stanovanju podarile še čisto poseben videz.

Zamenjava stavbnega pohištva

Velikokrat pa dom dovolj zvočno izolirate že samo, če zamenjate vsa vrata in okna, saj večina nove tehnologije že poskrbi tudi za ublažitev zvoka. Če imate dovolj prostora, lahko postavite tudi dvojne stene. Prazen prostor med staro in novo steno bo namreč deloval kot zvočna izolacija. Ne pozabite na izolacijo vodov (električnih, radiatorskih itd.), po katerih se med stanovanji prenaša zvok. V prodajalnah pa so na voljo tudi posebne barve, ki zaradi svojih vlaken vpijajo zvočne valove.

Akustične plošče

Eden izmed preprostih načinov za vpijanje nezaželenih zvokov so akustične plošče, ki imajo količnik zmanjšanja hrupa 0,85 ali več. Dobiti jih je mogoče v najrazličnejših dizajnih (avtorji so tudi proslavljeni notranji oblikovalci) in barvah, tako da se popolnoma vključijo v prostor. Zelo uporabne so akustične plošče, v katere so vgrajene poličke, ali pa s tkanino prekrite plošče, na katere je mogoče natisniti želeno fotografijo. Primerne so tako za poslovne prostore kot zasebna stanovanja.