Okna

Okna so na splošno mesta, kjer največ hrupa vstopa ali izstopa v stanovanje. To je zaradi dejstva, ker je okensko steklo tanko in zvočni valovi z lahkoto vstopijo skozenj. Prva stvar, ki jo lahko naredite, je, da dodate dovolj debele zavese, kot jih uporabljajo v hotelih, ki bodo zadušile nekaj zvokov. Vendar pa je najučinkovitejši način, da se znebite neželenih zvokov, ta, da namestite dvojno zastekljena okna, ki so posebej narejena za zmanjševanje hrupa, vendar pa so na žalost dražja kot običajna.

Na koncu lahko dodate še okenske zastornice, ki so izdelane posebej za vaša okna. To so približno enocentimetrske debele podloge, ki jih namestite znotraj okvirjev. Zastornice odlično izolirajo sobo, vendar pa na žalost blokirajo razgled skozi okno.

sound_2.jpg

Stene

Če berete ta članek, potem obstaja velika verjetnost, da vam največji problem pri neželenem hrupu predstavljajo prav stene. Najbolj običajna tehnika za zvočno izolacijo je tista, ki zahteva dodajanje plasti mavčno-kartonskih plošč k steni. Najbolje je, da to delo prepustite kar strokovnjakom, saj vključuje dodajanje silikonskega tesnila na zidove in nameščanje nove plošče čeznje. Ta dodatna plast bo zagotovo zadušila hrup, vendar je proces nameščanja pretežak za nekoga brez kakršnih koli gradbenih izkušenj. Za preprostejšo različico izolacije lahko na steno dodate oblogo, kot sta na primer plast preproge ali celo velika tapiserija.

sound_drywall.jpg

Strop

Imate v stanovanju nad vašim hrupnega soseda, ki vam ne ponoči ne dopusti spati? Potem najbrž že razmišljate, kako bi lahko zvočno izolirali strop. Če imate možnost, bi bilo najbolje, da bi sosed preprosto položil preprogo na svoj pod. Če to ni izvedljivo, potem lahko dodate mavčno-kartonske plošče na strop, tako kot ste to storili že s stenami.