Vojska je sporočila, da je bil napad odgovor na streljanje na njihove vojake in da med njimi ni bilo žrtev. Tudi palestinski varnostni viri so potrdili, da žrtev ni bilo.

V ločenem incidentu so v streljanju z območja Gaze zadeli hišo v bližnjem izraelskem mestu Sderot, ki je povzročil škodo, a ni zahteval žrtev, je sporočila policija. Vojska je incident označila za resnega. Izpostavili so, da je »teroristična skupina Hamas odgovorna za vse, kar se dogaja v Gazi«.

Do incidentov prihaja po tednih množičnih protestov na območju Gaze blizu meje z Izraelom, ki so vrhunec dosegli v ponedeljek, ko je bilo na protestih proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu ubitih 60 Palestincev.

Uporaba prekomerne sile izraelske vojske je bila deležna mednarodnih kritik, z izjemo ZDA, ki skupaj z Izraelom zagovarjajo pravico slednje do obrambe. Izrael odgovornost za žrtve pripisuje Hamasu.

Hamas: V nasilju v Gazi ubitih 50 članov

Po podatkih izraelske vojske se je v ponedeljek na območju Gaze okoli 40.000 Palestincev udeležilo demonstracij ob meji z Izraelom. Nasilni protestniki so proti vojakom in ograji na meji metali goreče predmete in eksplozivna sredstva, je sporočila vojska, ki je pojasnila, da je s streljanjem primerno odgovorila. Po podatkih palestinskih oblasti so ubili 60 ljudi, več kot 2800 pa jih je bilo ranjenih.

To je bil najbolj krvav dan od vojne v Gazi leta 2014.

Palestinci pa niso protestirali le proti ponedeljkovi selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, ampak tudi proti več kot desetletni blokadi obmorskega palestinskega območja s strani Izraela in Egipta. Ob tem so Palestinci spomnili tudi na beg več stotisočih, ko so pred 70 leti ustanovili Izrael.

Na t. i. Shodu vrnitve že od konca marca več deset tisoč Palestincev zahteva pravico do vrnitve na današnje izraelsko ozemlje, a Izrael to zavrača. Na protestih so izraelski vojaki skupno ubili že 117 Palestincev.

Izrael medtem očita Hamasu, ki nadzoruje območje Gaze, da v konfliktu izrablja civiliste kot živi ščit. Na današnjo Hamasovo izjavo se je tako tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus na twitterju odzval, da »to ni bil miren protest«.