Toda takšen les običajno deluje zelo rustikalno in v slogu kmečkih hiš. Ali obstajajo tudi druge možnosti za njegovo uporabo, da je videz bolj prefinjen in ne tako starinski? Oglejmo si naslednje predloge.

Temni premaz

Če recikliran les pobarvamo v temen odtenek, ga popolnoma spremenimo. To je primerno predvsem za mehke vrste lesa, kot so iglavec hemlock, cipresa in cedra. Deske iz njih delujejo rustikalno, a so s temnim premazom skoraj neprepoznavne. Zelo strukturirana površina namreč dramatično ujame svetlobo. Prednost je, da te vrste lesa lahko uporabimo tako v notranjosti kot na prostem.

Prefinjena struktura

Če želite sodobnejši videz recikliranega lesa z manj grčami, poiščite stare borove deske. Starinski beli bor je odličen za vse, ki iščejo subtilen in svetel les. Ker ima le malo grč, vzorec ni izrazit, tako da lahko deske kombiniramo brez težav.

Igra s proporci

Večje lesene deske delujejo bolje kot manjše, saj nimamo vtisa da gre za odpadke. Kot talna obloga so zelo primerne zelo široke deske, ki potekajo po vsej dolžini prostora. Razliko med starinskim in sodobnim opazimo glede na to, kako so deske položene. Prefinjen videz dobimo, če uporabimo eno samo desko, ki poteka od tal do stropa, tako da se izognemo stiku več desk skupaj. Prav tako dobro deluje, če so denimo opaž in vgradne omare izdelani iz istega materiala. Vrata in predali naj bodo čim manj opazni, zato uporabimo tečaje za odpiranje na dotik.

Kombinacija z nepričakovanimi materiali

Videzu starega skednja se lahko izognete tudi tako, da mu dodate nepričakovane materiale. Stari tramovi so videti skoraj kot skulpture, če jih kombiniramo s snežno belim vodoravnim opažem. Ograja iz jekla pa denimo še poudarja organsko kakovost recikliranega lesa, iz katerega je izdelano stopnišče.

Les iz istega vira

Uprite se želji po združitvi več vrst recikliranega lesa. Ujemajoča se barvni ton in struktura sta jamstvo, da les ne deluje kmečko. Če le imate možnost, uporabite recikliran les iz istega vira, na primer istega starega skednja, zaradi česar so deske enako obrabljene in se ujemajo tudi po barvnem odtenku.