»Nujno potrebujem nosilo in pomoč pri prenosu poškodovanca,« je vodji ekipe sporočila Kaja, članica ene od ekip, ki so se pomerile v znanju iz prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Ob njej je kolega Žiga že oživljal utopljenca, ki so ga pred tem reševalci potegnili iz narasle Savinje. Tik za tem so reševalci iz vode potegnili še enega. A prvemu, ki mu je Žiga medtem že dajal umetno dihanje, ni bilo več pomoči, pri drugem pa je bila reanimacija na srečo uspešna. Na srečo zato, ker ga je medtem že panično iskal njegov mladoletni sin, ki so ga reševalci poskušali pomiriti.

Nedaleč stran se je nesreča zgodila v kotlovnici Zdravilišča Laško, ki jo je prav tako že zalivala voda. Gasilci so zadnji hip iz nje rešili tri delavce, ki so pri tem utrpeli različne poškodbe. Podobno so z umikanjem palet zaradi poplave hiteli v laški pivovarni, kjer je prav tako prišlo do delovne nesreče, za nameček pa je v kuhinji hotela Savinja še zagorelo. Vse to so bile situacije, v katerih so se morale znajti posamezne ekipe ter kar najhitreje pravilno oskrbeti rane in poškodbe, ocenjevalci pa so jim ves čas gledali pod prste. Napake pri reševanju človeških življenj so namreč lahko hitro usodne, zato jih enostavno ne sme biti.

Laične ekipe prve pomoči ključne ob množičnih nesrečah

Ekipe, ki so se pomerile letos, so bile skoraj 90-odstotno uspešne. Kar pomeni, da če bi šlo zares, bi ne le vsi preživeli, ampak bi bili tudi pravilno oskrbljeni pred nadaljnjim zdravljenjem. Letos so posebej tekmovale tri ekipe iz Zagorja ob Savi, od katerih je ena tudi zmagala, ločeno pa še sedem ekip iz celjske regije, od Šmarja pri Jelšah ter občin Obsotelja in Kozjanskega do Šentjurja, Celja, Nazarij, Vojnika z Dobrno, ter dve ekipi iz Velenja, od teh ena od Rdečega križa in ena iz velenjskega Gorenja.

Slednja je tudi zmagala. Ne prvič, že devetič. In čemu so takšne ekipe še kako pomembne? Ker je ob naravnih in drugih množičnih nesrečah naenkrat ogroženo življenje in zdravje velikega števila ljudi, zato so zmogljivosti obstoječe zdravstvene službe pogosto premajhne in je hitra in pravilna prva pomoč poškodovanim in obolelim, ki jo dajejo dobro usposobljene, izurjene in opremljene laične ekipe prve pomoči, ključnega pomena za preživetje. Nič drugače ni v vsakdanjem življenju, saj temeljno načelo doktrine zapoveduje, da imata ob nesrečah zaščita in reševanje človeških življenj prednost pred drugimi zaščitnimi in reševalnimi ukrepi.

Tudi v resničnem življenju pomagajo

Kot je povedal Tomaž Kavzer, vodja ocenjevalcev na eni od situacij, so letošnje ekipe pokazale visoko stopnjo znanja. »Pravilno so oskrbeli opeklino nadlahti, zvin gležnja, zlom nadlahtnice in odreagirali ob sumu srčnega infarkta. Večjih napak ni bilo,« je dejal. Ocenjevalka Alenka Kandolf je povedala: »Le ena ekipa je spregledala, da ima opraviti z utopljencem in so mu defibrilator namestili na mokro kožo, kar je ena večjih napak.« Strokovni vodja tekmovanja primarij magister Jurij Bizjak, doktor medicine, pa je pohvalil Civilno zaščito, ki je prvič udeležence na tokratnem preverjanju vodila in jih usmerjala po radijskih postajah. Nataša Borovnik iz zmagovalne ekipe Gorenja Velenje je ob koncu dejala, da je občutek ob vsaki zmagi dober in obenem dokaz, da bi znali pomagati tudi v resničnih situacijah. Pa se je to že kdaj zgodilo, jo pobaramo. »Žal se je, enkrat sem pomagala pri reševanju človeka izpod prevrnjenega traktorja. Uspešno, saj smo ga rešili,« nam je zaupala Borovnikova.