Leta 1998 je Washington v svojem edinem finalu doslej izgubil z Detroitom. Doslej še nobena ekipa iz prestolnice ni postala prvak v enem izmed štirih najpriljubljenejših ameriških športov.

»Težko je razložiti, kako se počutim. Vesel sem za ekipo, vodstvo kluba in navijače, vsi smo si to zaslužili. Dolgo časa smo čakali na ta trenutek, za nami so frustracije, ki pa so se zdaj končale. A ni še konec. Želimo še dlje, želimo dvigniti pokal. Vemo, kako priti do tega,« je po tekmi dejal prvi zvezdnik in kapetan Washingtona Aleksander Ovečkin, ki v ligi NHL igra od leta 2005, trikrat je bil že MVP in sedemkrat najboljši strelec lige, toda najprestižnejše lovorike, Stanleyevega pokala, še ni osvojil. »Upam, da bomo spravili Washington na noge, da bo prestolnica dobila slavje, kot si ga zasluži,« se nadeja Rus.

Ovečkin je v odločilni tekmi dosegel prvi gol na tekmi, mrežo je s strelom od daleč zatresel že po minuti in dveh sekundah igre. »To je bil najbrž najpomembnejši gol v seriji, za mene pa eden najpomembnejših v karieri. Po njem je bilo vse lažje. Še posebno, ker smo imeli v vratih neverjetnega Bradena Holtbyja,« je svojega vratarja pohvalil Ovečkin.

»Sebe ne bi izpostavljal, opravil sem le svoje delo. To je bila zmaga ekipe, ki je končno postala ekipa v pravem pomenu besede. V njej vsak ve, kaj more delati, kaj more storiti. V preteklosti tega ni bilo, imeli smo le dobre posameznike, bili močni na papirju, na ledu pa ne. Zdaj pa zaupamo eden drugemu, delamo eden za drugega in tudi pravi rezultati so prišli. Nisem še bil v ekipi, ki bi delovala na tak način, kot deluje Washington,« je ponosen na ekipo Holtby, ki je ubranil deset strelo več kot njegov kolega na strani Tampe Andrej Vasilevskij.

Četrti gol za Washington je s s strelom v nebranjeno mrežo dosegel še en Šved Nicklas Backström.