Da je lahko zadovoljujoč obrok bolj povezan z znanostjo kot užitkom ob kuhanju, je nekaj, kar bi zatrdili predstavniki restavracije Spyce, ki ima svoj sedež v Bostonu. Opisujejo se kot »prvo restavracijo na svetu z robotsko kuhinjo, ki kuha kompleksne obroke«.

Restavracijo je odprla skupina inženirjev robotike s prestižnega tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) v svojih dvajsetih, pri snovanju jedi pa so se povezali s kuharjem Danielom Bouludom, katerega restavracije so nagrajene tudi z Michelinovimi zvezdami. Tradicionalne kuharje je zamenjalo sedem avtomatskih loncev, ki hkrati pripravijo obroke v manj kot treh minutah.

Obiskovalci ob prihodu v restavracijo naročijo jed z dotikom ekrana. Izbirajo lahko med različnimi kombinacijami sestavin, ki temeljijo na zelenjavi in zdravih žitaricah, okusi pa so porazdeljeni tudi tematsko – če si zaželite mediteranskega, tajskega, indijskega obroka, in podobno. Obiskovalec si lahko k obroku doda še posamezne željene sestavine. Te so avtomatsko dostavljene iz hladilnika do robotskih loncev, ki jih skuhajo na 232 stopinjah Celzija in pripravijo okusen obrok.

Kulinarična odličnost izboljšana s tehnologijo

Poznavalci pravijo, da gonilo restavracije Spyce, ki se rada pohvali s tem, da kulinarično odličnost še dodatno izboljšuje s tehnologijo, kaže na spremembe, ki zajemajo vse subjekte kulinarične industrije. Restavracije širom ZDA sicer v svoje delovanje že vključujejo avtomatizirano tehnologijo, kot je »samopostrežno naročanje,« ki ga do neke mere v novejših restavracijah poznamo tudi pri nas.

Najbolj dovzetne za avtomatizacijo so službe, ki vključujejo »predvidljive fizične dejavnosti« – kot je na primer kuhanje ali postrežba hrane, čiščenje kuhinje, zbiranje umazanih posod in krožnikov ter priprava pijač – kot je pokazalo lanskoletno poročilo, ki ga je objavil McKinsey Global Institute. »Glede na našo analizo ima 73 odstotkov dejavnosti, ki jih delavci opravijo v sferi prehrambenih storitev, možnosti za avtomatizacijo,« so zapisali v poročilu.

Restavracija sicer še vedno zaposluje fizične osebe

Ker je človeško delo v tej industriji pogosto slabo plačano, robotizacija dela pa še vedno ni poceni, roboti kuharji še niso svetovno razširjeni. Tehnologija pa postaja vedno cenejša, kar pomeni, da razcvet še sledi.

V restavraciji Spyce sicer radi poudarjajo, da kljub temu, da v kuhinji ne kuhajo ljudje, še vedno v podjetju zaposlujejo tudi njih. Ljudje zvečer pripravljajo hrano za naslednji dan, eden izmed njih je strankam vedno na voljo za pomoč pri naročanju, drugi pa pripravljene obroke tik pred postrežbo okrasi še z drobci začimb, oreščkov ali naribanim sirom, je pojasnil eden izmed ustanoviteljev restavracije Michael Farid. Dodal je, da so roboti pri kuhanju izredno učinkoviti in da hkrati nižajo stroške dela, ni pa želel povedati, za koliko so se ti stroški z avtomatizacijo znižali.