Po neuspešnih poskusih s kandidaturami za nordijsko SP 2017, 2019 in 2021, so delegati Fisa minuli teden v grškem letovišču Costa Navarrino z 9:6 izglasovali, da bo Planica v boju z norveškim Trondheimom gostiteljica SP 2023. Skupno je SZS za vse štiri kandidature porabila nekaj manj kot milijon evrov, je razkril Primož Finžgar, vodja ekipe, ki je pripravljala kandidaturo. Večina denarja je šlo od prihodkov planiške prireditve v smučarskih skokih, del denarja so skozi leta prispevali tudi partnerji, občine Kranjska Gora, Trbiž, Beljak in Furlanija Julijska krajina.

»Vsem se nam je odvalil kamen od srca, da nam je v četrto končno uspelo, a obenem se nam je privalil nov kamen - pred nami je zdaj cilj uspešne izvedbe, kar je nov izziv. Znamo organizirati svetovne pokale, svetovno prvenstvo pa je nov izziv, ki zahteva drugačen pristop, in verjamem, da smo ga Slovenci sposobni dobro izpeljati,« je še dejal Finžgar in dodal, da je infrastruktura za športni del prvenstva že danes nared.

Tako koordinator projekta Tomi Trbovc kot predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar sta še enkrat poudarila, da je bila ključna pri pridobitvi organizacije podpora države, govor ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič je imel na predstavitvi po njunih besedah posebno težo.

»Pot do zmage je bila dolga in težka, nato je sledil večer, pol emocij in adrenalina. SZS je delala na kandidaturi dolgih osem let in ta vztrajnost je bila pomembna. Vse skupaj je bil za nas velik učni proces. Pred nami je zdaj veliko opravil. Poskrbeti moramo, da bo SP v Planici nepozabno,« je dejal Smrekar.

»Kranjska Gora skupaj z ministrstvom za infrastrukturo že zavzeto pripravlja teren za SP,« je uvodoma dejal kranjskogorski župan Janez Horvat: »Verjamem, da smo kljub svoji majhnosti sposobni dokazati, da smo smučarski narod in da bomo upravičili to izbiro, da bomo pokazali, da smo kandidati, ki kljub organizaciji tekem svetovnega pokala zmoremo organizirati tudi kaj večjega.«

Trbovc je dodal, da bo okvirni proračun prvenstva v skladu s pogodbo s Fisom znan v naslednjih petih mesecih, ko bodo na SZS tudi formirali organizacijski odbor za SP.