Čeprav je danes kar sedem slovenskih skakalcev osvojilo točke svetovnega pokala, je bilo tudi zelo veliko nezadovoljstva in razočaranja. Anže Semenič, ki bi bil z devetim mestom najboljši Slovenec, je bil diskvalificiran zaradi premajhne prepustnosti dresa na hrbtu. Peter Prevc je načrtoval boj za stopničke, po 15. mestu je bil vidno jezen in po dveh zelo skromnih poletih povsem potrt. Najboljša Slovenca sta bila tako odpisana Robert Kranjec in Jurij Tepeš, ki sta potrdila sloves specialistov za smučarske polete.

Prvo slovensko ime petkovega popoldneva je bil najstarejši reprezentant, 37-letni Robert Kranjec, ki je z desetim mestom osvojil prve točke v svetovnem pokalu po dveh letih, saj je lansko sezono moral izpustiti zaradi težke poškodbe kolena. Že dolgo časa ga nismo videli tako nasmejanega, saj je letel daleč tudi z vetrom v hrbet. »V prvem poletu ni bilo nobene opore pod smučmi in sem malo dol padel. Finalni polet, ki je meril 232,5 metra, je bil na ravni mojega ugleda, zelo lep in dolg. Dobil sem vse tisto, po kar sem prišel v Planico. Obliž na vse rane v tej sezoni. Najpomembneje je, da sem dokazal sam sebi in še marsikomu, da še vedno znam skočiti,« je kar vrelo iz Roberta Kranjca, ki je nato doživel še eno presenečenje. Nekaj minut za tem, ko nam je dejal, da ne pričakuje, da ga bo selektor Janus uvrstil med četverico za današnjo tekmo, je izvedel, da bo letel na moštveni preizkušnji skupaj z Domnom in Petrom Prevcem ter Semeničem.

Jurija Tepeša ni zmedlo, da je v poskusni seriji, ko je preizkušal tudi nov dres, pristal že pri 157,5 metra, saj je na tekmi znova letel čez črto 220 metrov, čeprav mu je v finalu pihal veter v hrbet, s katerim ima že vso kariero težave. »Vesel sem napredka glede na četrtek. Neizmerno sem užival. Izkupiček je celo boljši od pričakovanj. Premagal sem tudi veter v hrbet, ki je pri meni največja težava takrat, ko ne zaupam v svoje sposobnosti. Jaz v tej sezoni nisem,« je razpredal Jurij Tepeš, ki je pričakoval, da bo dobil priložnost tudi na ekipni tekmi.

Petra Prevca tako jeznega, razočaranega in potrtega nismo videli že dolgo časa. »Za vse sem kriv sam. V prvem skoku je bila napaka manjša, v drugem precej večja,« je počasi pripovedoval Peter Prevc in pogledoval v iztek, kjer je potekala podelitev priznanj najboljšim trem. »Na žalost sem že navajen podelitve le gledati. Delam vse, kar znam, da se vrnem na oder za zmagovalce. Jeza počasi že popušča in nabira se energija za zadnji dve tekmi sezone. Odločno bom napadel zadnjo rdečo črto, ki je pri 240 metrih,« je dodal Prevc, ki je imel zelo dolg pogovor s Franzem Neulandtnerjem, nekdanjim odličnim avstrijskim skakalcem, ki je zdaj v karavani predstavnik proizvajalca smuči Fischer.

Tomaž Naglič (17. mesto), ki je vso sezono preživel v celinskem pokalu, je bil vesel točk svetovnega pokala. Bor Pavlovčič (18. mesto) je letel prvič karieri in suvereno prišel do točk tudi na račun novega osebnega rekorda, 230 metrov. Za skakalca, ki prihaja iz Mojstrane, je Planica njegov drugi dom, saj je član lokalnega kluba ND Rateče Planica. »Zdaj vem, da znam tudi leteti in ne le skakati,« je bil ponosen 19-letni Bor Pavlovčič. Potem ko je Žiga Jelar (24. mesto) navduševal na novoletni turneji, je bil po dolgem času znova med finalisti, čeprav ima s kolenom takšne težave, da je nastopil s pomočjo protibolečinski tablet.

Anže Semenič je bil z dobrima poletoma deveti, nato pa je na kontroli dresov doživel šok, saj je bila prepustnost tri litre premajhna in je bil diskvalificiran. Enako usodo je doživel Jernej Damjan na poletih na Kulmu. »Od leta 2015 je tradicija, da v Planici nastopim z novim dresom. V ekipi imamo napravo, da preverimo prepustnost, zato ne vem, kako je prišlo do tega. S Fredom Zozom, ki šiva drese, se bomo pogovorili in napako odpravili do sobotne tekme. Napaka je moja, saj skačem jaz in ne Zoz, sem pa jezen nase in nanj,« je pojasnjeval Anže Semenič.

Na vrhu nič novega. Poljak Kamil Stoch je na veliko veselje rojakov, ki so poskrbeli za vsaj malo pravega navijaškega vzdušja med 12.600 gledalci, prišel do 30. zmage v karieri. V zahtevnih razmerah z vetrom v hrbet, ki so zaščitni znak petkovih popoldanskih tekem v Planici, je uveljavil svojo izjemno moč v nogah za odmevno zmago. »Popoln dan zame in celotno ekipo Poljske. Užitek je leteti 245 metrov na svoji najljubši letalnici. Za nameček ni še nobenega pritiska rezultata,« je menil Kamil Stoch.