Na nekdanji dan mladosti, ki bo ta petek, pripravljajo v Domžalah zanimiv in pester Dan za mlade. S praznovanjem v Češminovem parku bodo počastili tudi 20-letnico delovanja javnega zavoda Center za mlade in prvo obletnico delovanja TIC Domžale. Dogodek bo povezoval slovenski kulturni ambasador, priljubljeni raper Trkaj. Slogan dogodka Mladi za mlade pa bo med 18. in 24. uro z glasbo in športom prepletel in povezal tudi dobrodelnost in obete za svetlejšo prihodnost mladih v občini Domžale.

Na občini radi povedo, da so se s problematiko mladih v zadnjih letih veliko ukvarjali in da je župan Toni Dragar na pragu zadnjega mandata problematiko mladih zaupal posebni komisiji za mladinska vprašanja, katere vodstvo je prevzela podžupanja Renata Kosec. Da bi izvedeli, kaj mladi potrebujejo, pogrešajo in iščejo v Domžalah, je komisija najprej poskrbela za obširno anketo, v kateri so ta vprašanja zastavili vsem mladim Domžalčanom v starosti od 15 do 30 let. Na podlagi njihovih odgovorov so oblikovali strategijo za mlade v občini Domžale, ki jo bodo obširneje predstavili prav na bližajočem se Dnevu za mlade.

Več glasbene dejavnosti

Anketa je navrgla, da mladi v Domžalah pogrešajo več glasbenega dogajanja. Za to so v komisiji poskrbeli že med pripravo strategije in v občino pripeljali kar nekaj velikih brezplačnih koncertov, na katerih so nastopili Big Foot Mama, Siddharta, Challe Sale, Trkaj, Nipke, Modrijani in Mambo Kings. Kot pravijo na občini, bodo to prakso nadaljevali in jo sproti nadgrajevali z ustvarjalnostjo domačih izvajalcev. Tako so mladim domžalskim skupinam Imset, Lusterdam in Seven days of may že omogočili, da so nastopile kot predskupina velikim slovenskim bendom. Zdaj pa gredo še korak naprej in na dogodek vabijo vse slovenske bende, da se predstavijo domžalski mladini. Upajo, da bodo v prihodnosti tudi druge občine povabile domžalske skupine na predstavitev v njihovem kraju. Ob koncu Dneva za mlade bodo vsem nastopajočim podarili videoposnetek koncerta, ki ga bodo lahko mladi glasbeniki uporabili za svojo promocijo. Kajpak na občini vabijo, da skupaj z mladimi bendi nastopijo tudi že uveljavljene skupine.

Športna štafeta

Dan za mlade bo popestrila tudi športna štafeta, ki bo spodbujala šport in druženje med mladimi. Vsaka ekipa, ki bo opravila vseh pet nalog, bo dobila opeko, iz katere bodo vsi skupaj po vnaprej izdelanem arhitekturnem načrtu zgradili hišo – Dom za mlade. Maketa bo dodaten izziv za postavitev in uresničitev želje po lastnem domu, ki so jo mladi prav tako izrazili v anketi. Ne potrebujejo le prostorov Centra za mlade in Placa za mlade, temveč objekt, v katerem bodo domovale mladinske organizacije, ki bo ponujal prostore za druženje, športne aktivnosti, delavnice, kjer se bodo počutili kot doma, se zavedajo na občini.