»Danes konopljin list enačimo predvsem z uporabo rekreativnih drog. Dejstvo pa je, da ljudje industrijsko konopljo že leta uporabljajo na več sto načinov,« je dejal mestni svetnik Andrus Seeme in pripomnil, da zanj novi mestni grb ni sporen.

V mestu obratuje nekaj lokalnih podjetij, ki proizvajajo organsko konopljino olje in moko, pekarna, ki prodaja kruh s konopljinimi semeni, in podjetje, ki konopljo uporabljajo za izdelavo betona.

Kanepi se je na zemljevidih prvič pojavil kot manjša vas v 16. stoletju. Odtlej se je razširil, lani pa tudi združil s sosednjimi vasmi in ustanovil podeželsko občino. Danes mestece šteje približno 5000 prebivalcev.

Občina je izvedla spletno anketo, kjer so estonski državljani lahko izbrali nove mestne simbole. V anketi je sodelovalo več kot 15.000 ljudi, približno 12.000 pa se je odločilo, da bo nov mestni grb krojil konopljin list.

Mestne oblasti so kljub splošni prepovedi konoplje v državi nove mestne simbole posredovale pristojni državni komisiji, ki je spremembe potrdila. Za legalizacijo konoplje v tej baltiški državi se zavzema predvsem neparlamentarna stranka Zelenih in nevladna organizacija Ravikanep.