O tovrstnem simbolu razmišljajo že nekaj mesecev, v torek pa so v občini sprejeli tudi lokalni odlok, ki srebrn list konoplje s sedmimi kraki na zelenem ščitu razglaša kot novi uradni grb. Tudi občinska zastava bo v zelenih barvah. Zeleni robovi, bela sredica in zelen list konoplje na sredini.

Občina Kanepi je bila ustanovljena z združitvijo treh do takrat obstoječih okrožij julija lani. S to spremembo so prebivalci novo nastale občine dobili pravico, da si izberejo nov simbol, ki bo njihovo občino v celoti predstavljal, poroča BBC.

Beseda kanep v estonskem jeziku pomeni konoplja in po njej ima to območje tudi ime. Občani sami se radi pohvalijo, da na tem prostoru že vsaj 150 let pridelujejo konopljo ter iz nje izdelujejo oblačila, olje in vrvi, poroča Reuters.

Tokrat so uraden občinski simbol izbrali preko natečaja, na katerega se je s svojimi dizajni prijavilo 23 posameznikov. Preko spletnega glasovanja so občani pokazali, da je med njimi daleč najbolj priljubljen simbol lista konoplje. Župan občine Andrus Seeme je lokalnim medijem naznanil, da bodo upoštevali želje občanov.

Raba konoplje je v Estoniji sicer nezakonita. Je pa vladni uradnik Gert Uiboaed dejal, da ne bodo nikomur stali na poti, če želijo uporabljati simboliko, povezano s to rastlino. »Lokalna vlada je tista, ki se odloča, katere simbole in ideje si želi,« je dodal.