Za čim bolj pozitivno energijo med kuhanjem in hranjenjem v ureditev kuhinje vključite feng šuj – kitajsko filozofijo oblikovanja bivalnega okolja, ki spodbuja ugodne vibracije in srečo. S primerno postavitvijo pohištva, izbiro prave barvne palete in skrbjo za čistočo lahko izboljšate občutje v kuhinjskem prostoru in mu vdihnete mir. Ste pripravljeni, da izveste, kaj je narobe z vašo kuhinjo? Še preden si pripravite naslednji sendvič, vam predstavljamo sedem dizajnerskih napak, ki se jim je po feng šuju najbolje izogniti.

Steklena jedilna miza

Prosojno steklo je v kuhinji nezaželeno, če želite spodbuditi ugodne vibracije. Če med hranjenjem vidite svoje noge, vam to lahko povzroči prebavne motnje, pravi starodavna kitajska filozofija. Prav so po feng šuju prepovedane kvadratne ali pravokotne mize z ostrimi robovi, dovoljene pa so okrogle ali ovalne, ker nihče ne sedi na vogalu. Mize teh oblik veliko bolj spodbujajo ravnotežje in komunikacijo.

Mikrovalovka nad štedilnikom

Še posebno v Ameriki je priljubljeno mikrovalovno pečico vgraditi nad štedilnik, s čimer privarčujemo prostor na delovnem pultu, poleg tega pa je aparat izven dosega otroških rok. Takšna postavitev pa po feng šuju kuhinjo oropa blagostanja, ki ga predstavlja štedilnik. Torej naj bo prostor nad slednjim čim bolj odprt, pravijo strokovnjaki.

Nedelujoči štedilnik

Dejstvo, da štedilnik predstavlja blagostanje, je povezano s hrano, ki jo na njem pripravljamo. Obroki »gradijo« telo in podpirajo življenje, zato je pomembno, da plošča ali plinski gorilniki delujejo brezhibno – sicer se vse napake odražajo na našem bančnem računu. Izvedenci za feng šuj svetujejo, da štedilnika nikoli ne postavimo pod okno, kajti tako nam skozenj uide vsa energija, ki prinaša v dom blagostanje.

Odprte police

Kuhinje z odprtimi policami namesto omaric so vzhajajoči trend, a so velika težava, če upate na boljši feng šuj. Problem je enak kot pri kvadratnih ali pravokotnih mizah – izpostavljeni ostri robovi, ki bi jih sicer prekrivala vratca kuhinjskih omaric. Če namestimo police na obe strani štedilnika, so v osebo, ki kuha, pravzaprav usmerjene »strupene puščice«. In še več: vse, kar je ostrega, denimo kuhinjski vogal, je usmerjeno v ljudi v prostoru in »reže« njihovo energijo.

Delovni trikotnik

Postavitev kuhinjskih aparatov je ključ do dobrega feng šuja. Toda zelo težko se izognemo klasični ureditvi delovnega trikotnika v kuhinji, po katerem so si štedilnik, hladilnik in pomivalno korito postavljeni nasproti ali v neposredni bližini. Takšna postavitev po feng šuju prinaša konflikt med vodo (hladilnik ali korito) in ognjem (štedilnik ali mikrovalovka), zato izvedenci priporočajo, da med aparate obesimo zeleno kuhinjsko krpo, ki deluje kot les ali rastlina in služi kot varen prehod med obema elementoma. Med koritom in štedilnikom lahko postavimo tudi kuhinjski otok, s čimer ohranimo pozitivno energijo ter preprečimo prepire in stres.

Modra ali rdeča barva

Ko izbirate barve za kuhinjo, posezite po odtenkih hrane, kot so oranžna, marelična, hruškova, limetina in lubenična, izognite pa se modrim tonom, kajti hrana v teh barvi pač ne obstaja. Izjema so borovnice, ki pa so pravzaprav temno vijolične in ne modre. Tudi rdeča barva v kuhinji ni zaželena, čeprav jo najdemo v naravi. Kuhinja je namreč prostor ognja, ki pa mora biti nadzorovan – rdeči odtenki pa ustvarjajo odvečno ognjeno energijo. Prav tako naj ne bi uporabili odtenkov zelene in rjave, ki spominjajo na gnilo hrano. Če niste navdušeni nad svetlimi in živahnimi barvami, izbirajte med zemeljskimi toni, kot so peščena, pepelnata, oglena ali terakota.

Nered

Nered nas zasleduje vsepovsod in tako tudi v kuhinji – od tistih plastičnih posod, ki jih niste uporabili že več let, do začimb z že zdavnaj pretečenim rokom. Preveč odvečnih stvari lahko ovira vašo energijo, zato se znebite nereda. Ko ste počistili in pospravili delovni pult, postavite nanj skledo sadja ali dišavnice v lončkih, ki spodbujajo družino, naj se hrani zdravo.