Slovenski plezalci v težavnosti so se imenitno odrezali na premieri svetovnega pokala v Villarsu v Švici. Janja Garnbret je pometla s konkurenco, slovenski uspeh v ženski konkurenci pa je potrdila Mina Markovič z osvojenim drugim mestom. Domen Škofic se je komajda uvrstil v veliki finale, kjer je končal tik za zmagovalcem Romainom Desgrangesom iz Francije.

Začetek nove sezone v svetovnem pokalu je med drugim minil v znamenju sprememb, saj so skrajšali čas plezanja z osmih na šest minut. Osemnajstletna Garnbretova, ki je lani prejela priznanje društva športnih novinarjev za izstopajočo mlado športnico leta, je potrdila sloves najboljše slovenske športne plezalke ta hip. V tej sezoni brani skupno zmago svetovnega pokala, v Villarsu pa je slavila že pred letom dni. Tokrat je izvrstno plezanje sklenila z osvojenim vrhom smeri in zasluženo slavila na uvodu svetovnega pokala. Garnbretovi je za vrat dihala rojakinja Mina Markovič, ki je padla tik pod vrhom. Resda se je dotaknila zadnjega oprimka, vendar ji ga ni uspelo zadržati. Za slovenskima tekmovalkama se je na tretje mesto uvrstila Anak Verhoeven iz Belgije. Garnbretova je bila v polfinalu skupaj z Verhoevnovo tretja, a je Belgijka v sklepnem dejanju storila hudo napako. Polfinalna zmagovalka Jain Kim iz Južne Koreje ni bila kos finalnemu izzivu, saj je na četrtem mestu ostala brez odra za zmagovalke. Slovenki Vita Lukan in Urška Repušič sta izpadli v polfinalu, Mia Krampl pa se ni prebila iz kvalifikacij.

V moški konkurenci je Domen Škofic prikazal najboljše plezanje prav v finalu, kamor se je prebil šele z osmega mesta v polfinalu. V Švici je hitro pozabil neuspešno avanturo na nedavnem evropskem prvenstvu v dolini Fassa, kjer je po spodrsljaju pomislil celo na predčasen konec športne kariere. Škofic, zmagovalec minule sezone svetovnega pokala v težavnosti, je bil v Villarsu blizu zmagi, a je padel v zgornjem delu stene. Do vrha zahtevne stene ni uspelo niti zmagovalcu in evropskemu prvaku v težavnosti Romainu Desgrangesu, bil pa je za štiri oprimke uspešnejši od prvega zasledovalca Škofica. Drugih slovenskih predstavnikov ni bilo v finalu, saj so Jernej Kruder, Martin Bergant in Milan Preskar končali nastope že v kvalifikacijah.

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala v sredo, ko bo nova preizkušnja v Chamonixu, kjer sta se lani na najvišjo stopničko zavihtela tako Domen Škofic kot Janja Garnbret.