Množica, ki se je zvečer zbrala na Kongresnem trgu, je lahko uživala v plezalskem spektaklu, ki mu je bilo tokrat naklonjeno tudi lepo vreme ter sta šotor in streha nad tekmovalno steno v finalu ostala suha.

Ob sijajni spodbudi domačih navijačev in ljubiteljev vertikale je v finalu tekmovalo kar pet slovenskih predstavnikov.

Gromki vzkliki in aplavzi so spremljali nastope najboljših slovenskih plezalcev ta hip Garnbretove in Kruderja, ki sta navdušila s predstavama.

Devetnajstletna Korošica, ki je del balvanske sezone izpustila zaradi mature, si je za ljubljansko tekmo vseeno vzela čas in oddih od šole. Nalogo v finalu je opravila brezhibno z osvojenimi vrhovi štirih balvanskih smeri od štirih za drugo zaporedno zmago.

V finalu se je izkazal tudi 27-letni Kruder, vodilni v svetovnem pokalu v balvanih, ki je do vrha osvojil tri od štirih balvanov za drugo mesto v Ljubljani, drugi je bil tudi lani. Pri ženskah je bila druga Srbkinja Staša Gejo. Zmagal je Nemec Jan Hojer, ki je imel prav tako tri vrhove, a nekoliko manj poskusov od Kruderja. Tretji je bil Italijan Gabriele Moroni.

Razočarali niso tudi ostali slovenski finalisti. Vita Lukan je za lep ekipni uspeh domače zasedbe osvojila tretje mesto, Anže Peharc se je veselil četrtega mesta, Urška Repušič je slovenske finalne nastope sklenila na petem mestu.

Oba prvaka ljubljanske tekme sta si priplezala lepi denarni nagradi, vsakemu je pripadel ček v višini 5000 evrov. Drugouvrščena sta dobila ček v višini 3000 evrov, tretjeuvrščena pa ček za 1000 evrov.

Triglav The Rock Ljubljana je del nove serije mednarodnih tekmovanj, ki ne štejejo za točke v svetovnem pokalu, a jih Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC uvršča na mednarodni koledar plezalnih tekmovanj.

Nekateri najboljši športni plezalci v balvanskem plezanju so krajši premor v svetovnem pokalu že drugo leto zaporedoma izkoristili za obisk središča Ljubljane ter tekmo s finalom pod žarometi.