»Občina ne more več prevzemati odgovornosti za morebitne nesreče,« so sklenili na koprski občini pod vodstvom župana Borisa Popoviča in za tovorna vozila zaprli bertoško vpadnico – glavno prometnico, po kateri vsak dan v Luko Koper pripelje in iz nje odpelje okrog 2800 tovornjakov. Promet so omejili na vozila, lažja od 7500 kilogramov, vožnjo pa izjemoma dopustili voznikom cistern, ki prevažajo naftne derivate.

Komaj 15 let stara prometnica je namreč zaradi preobremenjenosti povsem uničena. Vožnja po njej je iz dneva v dan bolj podobna vožnji po brezpotju, v iskanju vsaj dela ravnega cestišča vozniki pogosto vozijo po nasprotnem voznem pasu in s tem ogrožajo druge udeležence v prometu. Na koprski občini pojasnjujejo, da bertoška vpadnica nikoli ni bila predvidena in zato tudi ne zgrajena za tovorni promet. Po njej se danes pelje tudi do 16.500 vozil na dan, skoraj petino teh predstavljajo težki tovornjaki. Predvidevajo, da se bodo številke tovornega prometa do leta 2030 na tej cesti še povečale oziroma skoraj podvojile.

Izpogajali državni denar

Občina je ob omejitvi prometa opozorila na gnečo in prometne zastoje ob vstopu v mesto. Glede na to, da bi jih posredno tudi sama zakrivila, bi potezo lahko označili za pritisk občine na državo, da čim prej vsaj sanira uničeno cesto. Leta 2016 sklenjen dogovor med občino, ministrstvom in direkcijo za infrastrukturo ter Družbo za avtoceste (Dars) o razširitvi ceste v štiripasovnico se namreč do danes ni uresničil.

Vse kaže, da je poteza občine zalegla, saj so nam včeraj zgodaj popoldne z Darsa odgovorili, da si močno prizadevajo, da bi dogovor dosegli še tega dne. Marjan Koler z Darsa je pojasnil, da je omenjena cesta kategorizirana kot občinska, ker pa prevzema avtocestni tovorni promet v Luko Koper iz nje, bi Dars financiral sanacijo dotrajanega vozišča, izvesti pa bi jo morala občina oziroma njen koncesionar za vzdrževanje občinskih cest.

Nekaj ur pozneje je s koprske občine prišla novica, da je dogovor dosežen in da bo država za obnovo namenila do 180.000 evrov (brez DDV). »Na Darsu so verjetno sprva mislili, da ne mislimo resno, ko pa so ugotovili, da mislimo še kako resno, se jim je prižgala rdeča luč in smo prišli do tega dogovora,« je strnil Popovič.

Znova nova prometna ureditev

Dogovor med občino in državo je znova prinesel novo prometno ureditev. Popovič pojasnjuje, da od včeraj po bertoški vpadnici velja zgolj enosmerna zapora za tovornjake. Vhod v Luko Koper bo potekal po vpadnici, tovornjaki pa se bodo vračali po Ankaranski cesti in skozi turbokrožišče na avtocesto. Prihodnji teden, ko se bo sanacija začela, bo enosmerni promet začel veljati za vsa vozila, torej tudi za osebna. Dela bo izvedlo Cestno podjetje Koper, na občini računajo, da bodo končana v enem tednu, novogradnje štiripasovnice pa se nadejajo že v začetku prihodnjega leta.