Vinska vigred v Metliki, ki jo pripravljajo že 36. leto zapored in se je že trdno usidrala med slovenske turistične dogodke, že dolgo ni več le razstava najboljših belokranjskih vin. Kot pravi Rudi Vlašič iz Turističnega društva Vigred Metlika, je tudi praznik belokranjskih dobrot in promocija etnoloških posebnosti. »Gostje se lahko naučijo peči belokranjsko pogačo, pokušajo najboljša belokranjska vina, si ogledajo kulinarično razstavo, razstavo domače obrti. Ob tem pripravljamo pester kulturni in zabavni program za vse generacije, večeri pa so v znamenju zabavne, pop in rock glasbe,« je program strnil Vlašič. Ta konec tedna tako v Metliki pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev.

Prvi dogodek je bil že včeraj zvečer na metliškem gradu, kjer je metliško društvo vinogradnikov pripravilo dvorjenje vigrednih šampionov. Najboljša vina z letošnjega aprilskega ocenjevanja so tako »družili« z izbranimi prigrizki. »Zadnja vinska letina je menda izjemna, po besedah enologov, ki so sodelovali na ocenjevanju, naj bi bila celo med najboljšimi v zadnjem desetletju. Med 313 vzorci je bila večina belokranjskih, nekaj pa tudi iz Hrvaške in Italije. Na Vinski vigredi bodo obiskovalci ob značilni belokranjski kulinariki, kjer ne gre brez jagenjčka, odojka in belokranjske pogače, pokušali le najbolje ocenjena vina,« pravi Vlašič.

Belokranjska pogača povezuje

Šampione bodo razglasili danes zvečer na slavnostnem odprtju vigredi, ko bodo med drugim okronali tudi novo kraljico metliške črnine Melanie Miketič ter podelili certifikat in priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo. »Pogača pomeni dobrodošlico za vse obiskovalce Bele krajine in se odlično poda k domačemu vinu. Njena posebnost je, da jo lomimo. S takšnim tradicionalnim načinom postrežbe pogača poveže vse navzoče,« pojasnjuje Vlašič. Že opoldne pa bodo v metliški Galeriji Kambič predstavili knjigo Neumarkt – Möttling – Metlika o nastanku in razvoju mesta od konca 13. do začetka 19. stoletja.

V soboto in nedeljo se bo program začel ob 10. uri z degustacijo vin, kulinarično razstavo in peko belokranjskih pogač. Vse do večera, ko bodo na odre treh metliških trgov stopile priznane glasbene zasedbe, si bodo sledili nastopi pevskih, folklornih, tamburaških in drugih izvajalcev. Že 36. leto se bodo na pot iz Ljubljane v Metliko podali rekreativni kolesarji, v nedeljo pa se bodo rekreativci pomerili še na devetkilometrski progi 12. Urbanovega teka. Nedelja že od nekdaj velja za bolj družinski dan z bogatim programom za otroke. »Letos bodo lahko obiskovalci neposredno z Vinske vigredi poslali razglednico, prvič doslej pa bodo brezplačno vozili tudi avtobusi na progi Novo mesto–Metlika in nazaj ter po Beli krajini,« dodaja Vlašič.