Prizadevni organizatorji jo letos pripravljajo že 31. leto zapored. Na vseh treh metliških trgih v starem mestnem jedru bo potekala ta konec tedna, od 17. do 19. maja. Tudi tokrat bodo prireditev zaznamovali najbolje ocenjena belokranjska vina, domača kulinarika in bogat kulturno-zabavni program.

Ljudje, ki prvič obiščejo Vinsko vigred, se radi vračajo. Belokranjska vina, kulinarika, ljudska glasba in prijetni pogovori stkejo nova prijateljstva pa tudi poslovne vezi. Pridelovalci vina se lahko kosajo z najbolj znanimi svetovnimi vinarji, vse bolj je v ospredju butična pridelava predikatnih vin. Iz metliške občine so krono slovenske vinske kraljice doslej nosila že tri dekleta. Prva kraljica je leta 1996 postala Lidija Mavretič, leta 2004 je prestol zasedla Vesna Bajuk iz Radovice, lani pa so okronali Simono Žugelj iz Čuril. Ker je bilo vinogradništvo na teh območjih že od nekdaj pomembna gospodarska panoga, so se pred leti pri pripravljalnem odboru Vinske vigredi odločili, da bodo vsako leto izbirali in okronali tudi kraljico metliške črnine. Laskavi naslov je leta 2008 najprej pripadel Silviji Kostelec iz Drašičev, naslednje leto Simoni Žugelj iz Čuril, nato Petri Žabčič iz Metlike, dvakrat zapored Sandri Kapušin iz Krasinca, letos pa bo na odprtju okronana 20-letna Martina Bahor iz Črnomlja.

Kakovost belokranjskih vin je bila v obdobju po drugi svetovni vojni določena z uradno predpisanim in dovoljenim sortnim sestavom. Do leta 1986 so priporočali le sajenje rdečih sort, in sicer žametno črnino, modro frankinjo, šentlovrenko in portugalko, od belih sort pa samo kraljevino in laški rizling. Šele po uradni razširitvi asortimenta z vrhunskimi sortami, kot so rumeni muškat, beli in sivi pinot, chardonnay, renski rizling in sauvignon, so nastale nove priložnosti za pridelavo visokokakovostnih vin, ki so v zadnjem času Belo krajino proslavila po Evropi in širše. Metliška črnina je unikatno vino, ki je lahko ločljivo od preostalih rdečih vin. Naložbe v vinograde s sortami za metliško črnino niso tvegane. Strokovnjaki so to vino že označili kot temelj belokranjskega vinogradništva. Zelo pomembno vino je tudi belokranjec. Tudi zanj velja, da bi jim ga s stalnim nadzorom kakovosti uspelo potisniti povsem v ospredje kot moderno in pitno vino.

Nedvomno je k izjemnemu napredku pripomogla tudi dobro zastavljena Vinska vigred kot ena najbolj odmevnih slovenskih prireditev. Na eni strani spodbuja tekmovalni duh pri vinogradnikih, na drugi pa ponuja ogromno možnosti za promocijo belokranjskih vin ter posledično tudi trženje in prodajo v slovenskem prostoru in širše. Prireditev ima nekaj posebnosti, med katerimi je nedvomno najbolj prepoznavna delavnica nastajanja in peke pogače, ki je značilna belokranjska jed.