Danes točno opoldne bodo letošnji maturantje na Maturantski paradi ponovno zaplesali četvorko na ulicah slovenskih trgov in mest. Ministrstvo za zdravje skupaj z državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami spodbuja mlade k zreli zabavi, kreativnosti in ustvarjanju lepih spominov brez pitja alkohola in uporabe drugih psihoaktivnih snovi.

S tem dogodkom se dijaki poslovijo od srednješolskih klopi in simbolno vstopijo v svet odraslih. Ministrstvo za zdravje, državne in strokovne institucije (policija, inšpektorati) in nevladne organizacije, med njimi DrogArt, ki bodo spremljali Maturantsko parado po Sloveniji, mlade spodbujajo, naj se zabavajo na zrel način, ki ne vključuje pitja alkohola, in naj odločno zavrnejo uporabo prepovedanih psihoaktivnih snovi. Apelirajo tudi na širšo družbo, starše, pedagoge in gostince, naj mladim predajo sporočilo o zdravem načinu preživljanja posebnih in veselih dogodkov.

Zabave s pomočjo alkohola in drugih psihoaktivnih snovi velikokrat prinesejo tvegane in preveč pogumne odločitve, ki lahko ogrozijo zdravje sodelujočih. Želijo, da bi dijaki svojo energijo usmerili v sproščeno, veselo, varno in ustvarjalno preživljanje novega obdobja življenja, brez uporabe zdravju škodljivih snovi. Na facebookovi strani Slovenija piha 0,0 mlade ozaveščajo o škodljivih posledicah pitja alkohola, ki zmanjšuje kakovost življenja tako za tiste, ki ga uživajo, kot tudi za njihove bližnje. Mlade in starše vabijo, da stran spremljajo tudi med četvorko, saj bodo objavljali zanimive utrinke dogajanja.

Mladi in alkohol

Raziskava HBSC 2014 – Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki jo izvajajo pri NIJZ, je pokazala, da je alkoholne pijače (več kot majhno količino) v življenju že kdaj pilo 18,4 odstotka enajstletnikov, 44 odstotka 13-letnikov in 80,6 odstotka 15-letnikov. Približno tretjina 15-letnikov je bila v življenju dvakrat ali večkrat opitih, 14 odstotkov 15-letnikov pa alkoholne pijače pije vsaj enkrat na teden. V obdobju 2002–2014 je delež mladostnikov, ki so bili v življenju že vsaj dvakrat opiti, upadel za vse starosti (11-, 13- in 15-letniki) in oba spola, z izjemo 15-letnih deklet, pri katerih je ostal nespremenjen. Kljub temu ostaja Slovenija v deležu mladostnikov, ki so bili v življenju že vsaj dvakrat opiti, in tistih, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat na teden, nad povprečjem držav, ki so vključene v študijo HBSC. Pri deležu 15-letnikov, ki so bili v življenju vsaj dvakrat opiti, se na primer uvrščamo na 8. mesto med 42 vključenimi državami. Raziskava je pokazala tudi, da se delež mladostnikov, ki so prvič pili alkohol stari 13 let ali manj, povečuje. Ta podatek je skrb vzbujajoč, saj vemo, da mlajši ko je mladostnik, ko začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola.

Mladostniki so za razvoj škodljivega pitja alkohola ranljivejši zaradi razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov, ki poteka v času mladostništva. Ravno zaradi večje ranljivosti velja zdravstveno priporočilo, naj mladi alkohola ne pijejo, so sporočili z ministrstva za zdravje. lo