Velika Britanija je po napadu na Skripala obtožila Rusijo odgovornosti za napad, kar je Moskva vztrajno zanikala.

Nemška časnika Süddeutsche Zetung in Die Zeit ter tudi nemški regionalni televiziji NDR in WDR danes poročajo, da je ruski znanstvenik v 90. letih minulega stoletja ponudil informacije o novi vrsti kemičnega orožja, ki so ga razvijali v njegovi domovini. Na tak način naj bi bila potrjena povezava med Moskvo ter izvorom strupa, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski znanstvenik naj bi bil v zameno za lastno varnost in varnost svoje družine ponudil, da Nemčiji pridobi vzorec in formulo. Ponudba je Nemčijo spravila v zagato, saj je bila obvezana spoštovati mednarodne pogodbe, ki prepoveduje proizvodnjo tovrstnega orožja za množično uničevanje. Vzorec je tako Berlin poslal v analizo švedskemu laboratoriju, BND in nemško ministrstvo za obrambo pa sta obdržala formulo. Kako je na Švedskem potekalo analiza in kakšni so bili njeni izsledki, po pisanju časnika Süddeutsche Zeitung ni znano. Švedska vlada je v odgovoru na njihovo vprašanje navedla, da ne morejo podati informacij v kratkem času.

Razvile naj bi ga tudi nekatere druge države Nata

V skladu z navodili takratnega nemškega kanclerja Helmuta Kohla je BND tozadevne informacije delila z najožjimi zavezniki, vključno z obveščevalnimi službami ZDA in Velike Britanije. Prav tako so ustanovili delovno komisijo s predstavniki iz petih zahodnih obveščevalnih služb ter nemške BND. Manjše količine omenjenega živčnega strupa naj bi pozneje v testne namene izdelali tudi v nekaterih državah članicah zveze Nato, predvsem, da bi ugotovili, ali obstaja ustrezna zaščita proti strupu, ter za izdelavo protistrupa.

Zahodne zaveznice javnosti niso obvestile o posedovanju živčnega strupa, da ne bi poslabšale odnosov s takratnim ruskim predsednikom Borisom Jelcinom in to v času, ko sta obe strani premagovale delitve iz časov hladne vojne. Zadnji predsednik nekdanje Sovjetske zveze Mihail Gorbačov je namreč že leta 1987 zatrdil, da je takratna Sovjetske zveza zaustavila vso proizvodnjo kemičnega orožja, še navaja Süddeutsche Zeitung.

Nedavna zastrupitev Skripala na Otoku je povzročila diplomatsko vojno med Zahodom in Rusijo. Zahodne države na čelu z ZDA so v obtožbah na račun Moskve podprle Veliko Britanijo in kot odgovor izgnale več ruskih diplomatov.