V zadnjem tednu so vsi pomembnejši delniški indeksi, preračunano v evre, nekoliko pridobili. Tako je na primer nemški borzni indeks DAX v zadnjem tednu dni pridobil 0,21 odstotka, medtem ko sta ameriška borzna indeksa SP500 in Nasdaq pridobila 0,41 oziroma 0,07 odstotka, v zadnjem mesecu pa so vsi trije indeksi pridobili več kot 4 odstotke. Optimizem, ki vodi bikovski trend zadnjih nekaj tednov, sloni predvsem na dobrih poslovnih izidih mnogih podjetij po svetu ter ugodni sliki za prihodnje bližnje obdobje, ki jo rišejo makroekonomski podatki.

Bikovski trend na borznih trgih preteklih nekaj tednov spremlja tudi padec cen žlahtnih kovin, zlata in srebra, kar za zlato ne bi smelo biti presenečenje, saj ima ta skozi dolgoročno obdobje negativno korelacijo z delniškimi papirji. Ceni zlata in srebra sta se v zadnjem tednu dni znižali za 1,69 oziroma 1,37 odstotka, v zadnjem mesecu pa za 4,14 oziroma 2,33 odstotka.

Na slovenskem korporativnem parketu pa sta v tem tednu četrtletni poročili izdali Cinkarna Celje in Zavarovalnica Triglav. Zavarovalnica Triglav je na ravni skupine v prvem trimesečju tega leta dosegla 27,5 milijona evrov konsolidiranega dobička pred obdavčitvijo, kar je 8 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rast čistega dobička je bila 5-odstotna, znašal je 23,3 milijona evrov. Primerjalno z istim obdobjem lani je skupina dosegla 4-odstotno premijsko rast in obračunala 293 milijonov evrov konsolidirane kosmate premije. Cinkarna Celje pa je v prvem četrtletju letošnjega leta ustvarila prihodke od prodaje v višini 52,5 milijona evrov, kar je za 17 odstotkov več kot v prvih treh mesecih lanskega leta. V Cinkarni pravijo, da je bil načrt prodaje za prve tri mesece leta 2018 presežen za 5 odstotkov. Skupna vrednost izvoza je v obravnavanem obdobju dosegla 45,8 milijona evrov, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je v prvi četrtini leta znašal 13 milijonov evrov in je kar za 86 odstotkov višji od doseženega v prvem četrtletju 2017, ko je znašal 7 milijonov evrov. Za prvo četrtletje letošnjega leta so v družbi sicer načrtovali 8,1 milijona evrov čistega dobička, kar pomeni, da so okvirno 60 odstotkov nad ravnjo četrtletnega letnega načrta, še sporočajo v svojem četrtletnem poročilu.