Več kot 500 godbenic in godbenikov ne zadostuje zgolj za en pihalni orkester, pač pa za kar deset godb na pihala. Te se bodo v petek, 18., in soboto, 19. maja, v dvorani Gledališča Toneta Čufarja pomerile na treh tekmovanjih – na 8. tekmovanju mladinskih godb, 38. tekmovanju slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji ter 6. mednarodnem tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju.

Tekmovanja bodo potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb in Javnega sklada za kulturne dejavnosti v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Jesenice - Kranjska Gora in občine Jesenice. Dvodnevni godbeni program, na katerem bodo tekmovali mladinski in odrasli pihalni orkestri, se bo končal s podelitvijo nagrad, plaket in pokalov.

»Godbeništvo na Slovenskem se lahko pohvali z bogato zgodovino in tradicijo. Od prvih začetkov pred več kot 350 leti do današnjih časov se je marsikaj spremenilo in posodobilo, najpomembneje pa je, da so godbe postale zares imeniten orkestrski sestav, ki izvaja kakovosten glasbeni program in skrbi za glasbeno kulturo posameznih okolij,« so zapisali organizatorji.

Glasbeniki se razvijajo z obiskovanjem glasbenega pouka pri posameznem inštrumentu, hkrati pa je za njihov razvoj najpomembnejša ustvarjalnost, ki jo razvijajo z nastopanjem, poudarjajo organizatorji. »Ves nastop je programsko pedagoško naravnan in tako vsakemu sodelujočemu glasbeniku prinese veliko pozitivnih izkušenj,« opozarjajo organizatorji.

Da bi godbenikom, ki tekmujejo, omogočili nastope na različnih slovenskih odrih in jim hkrati pokazali tudi različne kraje, pa tekmovanja organizirajo po vsej državi v krajih, ki za izvedbo lahko zagotovijo ustrezne pogoje in kjer so društva in lokalna skupnost pripravljeni na sodelovanje. »Hkrati imajo vsi prebivalci teh krajev enkratno priložnost prisluhniti raznoliki kakovostni glasbi velikega števila godb in pihalnih orkestrov,« še menijo organizatorji tekmovanja. pe