V času, ko sladko diši bezeg, najprej na Primorskem dozorijo prve češnje. S tem se je uradno začela tudi letošnja sezona rabutanja, s čimer ohranjajo ta prisrčen običaj. Če nimamo privilegija, da bi te sočne lepotice zobali sedeč na veji drevesa, kjer najbolj teknejo, si jih pač priskrbimo drugače, njihove kratke sezone namreč ne kaže zamuditi. Če se dokopljemo do prvih domačih češenj, ki pri kmetih na Primorskem v tem času dosegajo ceno 12 evrov za kilogram, se je seveda najbolje nazobati svežih. Če pa smo take neizmerne sreče, da nas doleti večja količina češenj, lahko iz njih pripravimo čuda dobrot. Ena najbolj priljubljenih je češnjev zavitek, imeniten je kompot, krasne so številne bolj ali manj preproste češnjeve pite, pa tudi torte, kreme in sladoledi. Res pa so te in številne druge sladice značilne predvsem za glavno sezono češenj, ki prihaja nekako takrat, ko na polno zadišijo lipe. Takrat imajo češenj po navadi na pretek v Goriških brdih, kjer jim bodo tudi letos posvetili praznik, kot imenujejo festival češenj z zanimivim programom, ki bo letos 2. in 3. ter 9. in 10. junija.