Pilot Liu Chuanjian iz letalske družbe Sichuan Airlines si je po ponedeljkovem letu prislužil status heroja, poročajo kitajski mediji. Z letalom airbus A319 je namreč zasilno pristal, ko se je na višini 9000 metrov razbilo steklo v pilotski kabini. Najprej ga je presenetil oglušujoč zvok, nato je v kabini padel pritisk, znižala se je temperatura.

»Ko sem se ozrl na desno, okna ni bilo več,« je pojasnil za časnik Chengdu Economic Daily. »Vse se je zgodilo v sekundi. Bil je glasen pok, nakar sem videl, da je kopilota na pol potegnilo iz kabine,« je dodal. »Vse v kabini je letelo po zraku, večina opreme je nehala delati, radia nisem slišal, letalo pa je tako treslo, da nisem mogel brati merilnikov,« se spominja grozljivih trenutkov več kilometrov nad trdnimi tlemi.

Potniki zagnali paniko

Kopilota, ki je bil privezan z varnostnim pasom, so potegnili nazaj v kabino. Utrpel je le nekaj manjših ureznin, zvil pa si je še zapestje. Nobeden od 119 potnikov na letalu ni bil poškodovan. »Letalo se je začelo tresti med zajtrkom,« je za kitajsko tiskovno agencijo povedal eden od potnikov. »Nismo vedeli, kaj se dogaja, postali smo panični. Naenkrat so bile pred nami kisikove maske. Preden se je letalo stabiliziralo, smo nekaj trenutkov prosto padali. Še vedno sem živčen, nočem več na letalo. Sem pa tudi srečen, da mi je uspelo uiti smrti,« je zaključil.

Vzrok nesreče bo morda pokazala preiskava, ki so jo v letalski družbi že uvedli. Nič neobičajnega ni, da se v letalo zaleti kakšna ptica, so pa primeri, ko bi zaradi tega razsulo celotno okno, izjemno redki.