Stern, ki je tudi podpredsednik Yaskawa Electric Corporation, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, je pogodbo z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, in županom Prebiličem podpisal v prisotnosti odhajajočega predsednika vlade Mira Cerarja.

Vrednost investicije naj bi bila od 20 do 30 milijonov evrov, v novem obratu pa naj bi dobilo med 200 in 250 ljudi. Stern pričakuje, da bo Yaskawi zemljišče za dodatna obrata pridobiti nekje do aprila prihodnje leto, pred tem pa mora kočevska občina pripraviti še občinski prostorski načrt. Po pridobitvi zemljišča računajo, da bo proizvodnja stekla najpozneje v dveh letih.

Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še povečala.

Novi obrat naj bi postavili ob svoji prvi evropski tovarni robotov, ki jo japonska korporacija gradi od lanskega novembra.

Yaskawa, ki ob 3,5 milijarde evrov prihodkov globalno zaposluje 14.500 ljudi in izdela 40.000 robotov letno, bo v tej tovarni na nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine do leta 2023 tam zaposlila približno 250 ljudi, letno pa izdelala 6000 robotov.

Vlada bo sofinancirala projekt

Naložba v tovarno robotov bo stala približno 25 milijonov evrov, država pa jo bo podprla z nekaj več kot 5,6 milijona evrov. Kot je danes povedal minister Počivalšek, bo država najverjetneje v približno enakem obsegu podprla tudi dodatna proizvodna obrata.

Skupaj naj bi Yaskawa tako na območju, ki ga že leta pesti visoka brezposelnost, ustvarila do 500 delovnih mest. Kot so danes izpostavili Stern in ostali udeleženci, bo velik izziv zagotoviti zadostno število usposobljenih delavcev, za kar si v Kočevju v sodelovanju z državo in Yaskawo že trudijo s programom strojništva na srednji poklicni šoli. Del tega bo potekal že neposredno v sodelovanju z japonsko korporacijo kot bodočim delodajalcem mladih.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Yaskawa bo odprla tudi center za raziskave in razvoj. Z novim centrom bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Inštitutom Jožef Stefan.

Skupaj z dodatnima obratoma Yaskawa po Sternovih besedah odgovarja na povečano povpraševanje po njihovih izdelkih, s postavitvijo proizvodnje elektronskih sklopov in elektromotorjev pa bodo še dodatno zmanjšali tudi stroške uvoza teh komponent iz Japonske.

Yaskawa Electric Corporation je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije.

Yaskawina naložba pa ni edina, ki prinaša prepotrebna delovna mesta v ta del Slovenije. Novo tovarno tako že gradi proizvajalec nogavic Intersocks, družba Koles pa je tik pred začetkom gradnje tovarne za proizvodnjo lepljenih nosilcev za konstrukcije različnih stavb. Kot je pred dnevi pisal časnik Delo, naj bi v prvi fazi, katere vrednost je ocenjena na 6,5 milijona evrov, v njej delo našlo 25 ljudi. Za investicijo bo ministrstvo za gospodarski prispevalo 650.000 evrov.