Pred natanko dvema letoma, ko je japonska korporacija Yaskawa, ena največjih svetovnih proizvajalk industrijskih robotov, praznovala stoletnico delovanja, je Manfred Stern, predsednik in izvršni direktor Yaskawe Europe ter podpredsednik korporacije Yaskawa Electric, izjavil, da bi lahko bila Slovenija tista država, v kateri bi Yaskawa zgradila svojo prvo evropsko tovarno robotov. Danes so tako v Kočevju položili temeljni kamen za tovarno, v kateri naj bi do leta 2023 delo dobilo dvesto ljudi, od tega 40 inženirjev, na leto pa naj bi proizvedli 5000 do 6000 robotov.

Oktobra prihodnje leto naj bi luč sveta ugledali njeni prvi roboti, v letu 2019 naj bi stekla redna proizvodnja. Naložbo, vredno 25 milijonov evrov, je Slovenija podprla s 5,6 milijona evrov nepovratne spodbude. »Tako politično kot gospodarsko pa tudi znanstveno sodelovanje so prispevali k temu, da je bila Slovenija prepoznana kot lokacija, iz katere se bo Yaskawa širila po vsej Evropi. To je velika čast za Slovenijo,« je dejal predsednik vlade Miro Cerar.

Z roboti iz Kočevja bodo pokrili večino evropskih potreb

Po besedah Bruna Schnekenburgerja, direktorja Yaskawe Europe, naj bi kočevska tovarna pokrivala 80 odstotkov evropskega povpraševanja po robotih. »S to potezo sledimo zastavljeni strategiji podjetja, katere ključni del je širitev proizvodnje v Evropi. Tovarna v Sloveniji nam bo omogočila, da našim evropskim kupcem ponudimo čim krajši možni čas dobave in razširimo naše možnosti za ponudbo ekskluzivnih, posebej prilagojenih robotskih rešitev.« V Kočevju bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, s katerim naj bi po Cerarjevih besedah še okrepili in nadgradili dosedanje sodelovanje z domačimi univerzami in inštituti.

Za potrebe kadrov bodo uvedli dodaten program strojništva

Yaskawa, ki je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, dve leti kasneje pa v Ribnici odprla tovarno za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro, med drugim že sodeluje s fakultetama za strojništvo in elektrotehniko ter Inštitutom Jožefa Štefana. Poleg tega je ministrstvo za izobraževanje prav za potrebe novih strokovnih kadrov potrdilo uvedbo dodatnega programa strojništva v Kočevskem izobraževalnem centru.

Slovenija kot središče razvoja evropske robotike

»Yaskawa bo v Kočevju izdelovala najsodobnejše robote in s tem Slovenijo postavila na zemljevid najmodernejših tehnologij,« je dejal premier Cerar. »Na ta način dajemo dodatni zagon našemu gospodarstvu, prinašamo nove zaposlitve območju Kočevja. S prihodom Yaskawe bo že zdaj, ko se pričenja gradnja, veliko novih zaposlitev in novega dela tudi za mnoge slovenske dobavitelje.« Kot je ob tem poudaril, mora politika služiti odpiranju vrat, povezovanju in sodelovanju. »Politika naj bo v službi gospodarskega napredka in razvoja,« je dejal.

Prav sodelovanje države in lokalne skupnosti sta bila po Sternovih besedah pika na i dokončni odločitvi za Slovenijo. »Preučili smo več evropskih držav in prišli do zaključka, da Slovenija dejansko ponuja najboljše pogoje. Imeli smo že dobre izkušnje z obratom v Ribnici, pa izjemno sodelovanje z Univerzo v Ljubljani. Poleg tega imate v Sloveniji odlično izobražene in predvsem motivirane ljudi.« Kot dodajajo v Yaskawi, je k odločitvi pomembno prispevalo tudi uspešno poslovanje podjetij Yaskava Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije, ter Yaskawa Ristro, ki ju vodi Hubert Kosler.

Podžupan Hrovat: Optimizem se čuti na vsakem koraku

Po besedah kočevskega podžupana Romana Hrovata je tako naložba Yaskawe zgodovinski dogodek za Kočevsko, ki se že dolga leta spopada z visoko stopnjo brezposelnosti, izseljevanjem mladih, slabo demografsko sliko. »Končno se je začelo premikati na bolje. Začele so se naložbe v gospodarstvu, gradimo stanovanja, nov vrtec, mladi že iščejo službe v Kočevju. Na vsakem koraku je čutiti optimizem,« je zadovoljen Hrovat.