Približno polovico ranjenih so ustrelili pripadniki izraelske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da so bili trije Palestinci ubiti, medtem ko so skušali na meji nastaviti eksploziv.

Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansur je dejal, da so izraelski vojaki ubili tudi osem otrok, mlajših od 16 let. Izrael je pozval k takojšnji ustavitvi nasilja in kaznovanju odgovornih. Povedal je tudi, da si njegovi kolegi v ZN prizadevajo za sklic nujnega zasedanja Sveta ZN za človekove pravice, da bi oblikovali neodvisno preiskavo nasilja.

K »pohodu milijona« ob meji so Palestince pozivali prek zvočnikov mošej, prebivalce pa so na območje vozili z avtobusi in tovornjaki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob meji se je po podatkih izraelske vojske na več točkah zbralo okoli 35.000 Palestincev. Nekateri so metali kamenje in se približali ograji na meji. Na drugi strani meje so oborožene izraelske varnostne sile. Mladi pa so iz protesta proti odprtju ameriškega veleposlaništva na križiščih zažigali avtomobilske pnevmatike.

Palestinske oblasti so Izrael ob današnjem nasilju obtožile izvajanja »groznega pokola« v Gazi. Tiskovni predstavnik palestinskih oblasti Jusuf al Mahmud je v izjavi zahteval takojšnjo mednarodno intervencijo, ki bi ustavila nadaljnje ubijanje ljudi s strani izraelskih sil, ki izvajajo okupacijo palestinskih ozemelj.

Turčija ob tem s prstom žuga tudi proti ZDA, ki so po njeni oceni ob Izraelu prav tako odgovorne za poboje ob meji med Gazo in Izraelom. »Ameriška administracija je enako odgovorna za pokol kot Izrael,« je na Twitterju zapisal podpredsednik turške vlade Bekir Bozdah, ki meni, da je nasilje posledica »nepravičnih in nezakonitih« ameriški odločitev.

Spopadi so izbruhnili nekaj ur pred tem, ko bodo ZDA popoldne slovesno odprle svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu. Za selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem se je 6. decembra lani odločil predsednik Donald Trump, ko je Jeruzalem priznal kot prestolnico Izraela.

Zaradi protestov so na območju Gaze danes zaprta podjetja, šole, univerze, trgovine in banke.