Steno v prostoru lahko prebarvate sami, toda upoštevajte, da ne gre zgolj za to, da prepleskamo naključno izbrani zid. Izognite se najpogostejšim napakam, ko delo opravljamo v lastni režiji, z naslednjimi napotki strokovnjakov.

Poiščite »naravno« središčno točko

Preden začnete na steno nanašati tisto lotosovo zeleno barvo (saj se še spomnite, da je zelena barva tega leta, kajne?), bodite prepričani, da ste izbrali tisto pravo. Ugotovite, kje je naravna središčna točka prostora. Če imate v dnevni sobi denimo kamin, ga dramatično izpostavite z drugačno barvo zidu, na katerem je postavljen. V spalnici je najbolje prepleskati steno za posteljnim vzglavjem. Z barvo poudarjene stene so tudi odlično ozadje za galerijo slik ali dizajnersko zofo.

Naj vas navdihne prostor

Kaj imate v prostoru, ki ga želite osvežiti, najraje? Čudovito preprogo na tleh, eleganten naslonjač ali morda lep vzorec na posteljnini? Izberite tisto, kar vas najbolj osrečuje, in iz tega navdihujočega elementa opreme vzemite kot navdih barvo, ki najbolj izstopa. Ko v barvno shemo sobe vključimo poudarjeno steno, daje vtis povezanega prostora in prepreči včasih preveč vpadljivo podobo v drugačno barvo odete stene.

Izberite pravo steno

Kadar prostor nima naravne središče točke, je lahko izbira stene, ki jo želimo poudariti, izziv. Strokovnjaki svetujejo, da je v dolgem prostoru najbolje prebarvati krajši - najbolj oddaljen zid. Če bi izbrali daljšega, bi bil prostor videti natrpan. Še vedno ne veste, katerega izbrati? Idealna poudarjena stena nima ne oken ne vrat in je visoka zgolj eno nadstropje (če prostor v višino obsega dve nadstropji, takšne stene ni priporočljivo poudariti).

Umirjen odtenek namesto drznega

Ko izbirate barvo, se prepričajte, da ni preveč drzna. Pred leti so bile moderne poudarjene stene v svetleče rdeči barvi, toda ta trend je prišel in tudi odšel. Danes so prebarvane v veliko bolj mirnih odtenkih zelene, modre, rumene in celo vijolične barve, kar zagotavlja, da bomo z njimi bivali dlje, kot če bi se recimo odločili za živahen odtenek. Če bi se vam zdelo, da je izbrana barva preveč nevtralna, jo lahko še vedno prebarvate z drznejšo.

Barvno ujemanje, a ne za vsako ceno

Seveda si želite, da se barva poudarjene stene sklada s siceršnjo barvno shemo prostora, a naj se ne ujema preveč. Ne izberite glavne barve zofe, ki vam je v navdih, ampak poiščite odtenek v vzorcu prevleke ali okrasnih blazin na njej. Če imate rdeč kavč, nikakor ne prebarvajte stene v rdečo barvo, če na steni visi slika, v kateri prevladuje modra, se izognite modri barvi na zidu. Namesto tega se odločite za komplementarne barve, ki bodo rdeč kavč ali modro sliko poudarile z drznim kontrastom.

Pazljivo med pleskanjem

Ko pleskate, je zelo pomembno, da so linije ravne – slabo prebarvani koti ne naredijo prav lepega vtisa. Natančnost pri pleskanju je pri poudarjenem zidu še pomembnejša. Ker je običajno temnejši od drugih zidov, so sledovi pleskarskega valjčka vidnejši. Zato steno prebarvajte dvakrat, če je barva svetlejša, in trikrat, če je temnejša. Za boljšo izvedbo prelepite robove stene in stropa s pleskarskim trakom in se prepričajte, da so linije ravne ter da barva ne pronica pod trak. Še strokovni nasvet: ko ste prilepili trakove, njihove notranje robove prebarvajte z barvo, kakršna je že na steni. Tako jih zatesnite, ko pa se barva posuši, s trakovi označeno poudarjeno steno normalno prepleskajte z izbranim odtenkom.