Nogometaši Juventusa so v sredo zvečer na olimpijskem stadionu v Rimu osvojili četrto zaporedno pokalno lovoriko, jutri pa bodo v večnem mestu potrjevali še sedmi naslov državnega prvaka v nizu. Prevladi Juventusa v obeh italijanskih tekmovanjih ni videti konca, stari dami pa v šampionskem obdobju manjka le evropska lovorika. V zadnjih treh letih so bili dvakrat v finalu lige prvakov, a so proti Barceloni in Realu iz Madrida ostali praznih rok.

Italijanski prvaki so ob koncu sezone hitro pozabili grenko izkušnjo iz letošnjega četrtfinala v ligi prvakov, ko so izpadli proti Realu v zadnji minuti sodnikovega podaljška povratne tekme v Madridu. Mesec maj je za navijače Juventusa v domačih tekmovanjih že po tradiciji obdobje veselja in zabave. Stara dama je razveselila privržence že sredi tedna, ko je v finalu pokala s 4:0 ugnala Milan. Sedemkratne evropske prvake je pokopal kar lastni vratar Gianluigi Donnarumma, ki je pred svojimi vrati storil dve hudi napaki. Njegov soimenjak Buffon je v golu Juventusa navkljub štiridesetim letom znova dokazal svoje mojstrstvo, italijanski mediji pa poročajo, da namerava po koncu sezone skleniti dolgo športno kariero. »Zaslužili smo si zmago, piko na i pa bomo morali postaviti tudi v prvenstvu,« je dejal trener Juventusa Massimilano Allegri, ki je najresnejši kandidat za prevzem Arsenala po odhodu Arsena Wengerja. Direktor Juventusa Beppe Marotta je že zavrnil možnost, da bi se Allegri poslovil iz Torina. Povedal je, da Juventus tudi v naslednjih letih računa na usluge 50-letnega trenerja.

Roma se bo v zadnjih dveh krogih italijanskega prvenstva borila za uvrstitev na tretje ali četrto mesto, ki v prihodnji sezoni prinaša vstopnico za ligo prvakov. Rimljani potrebujejo točko za izpolnitev cilja, kakor tudi Juventus za potrditev 34. »scudetta«. »Nismo še prvaki, smo pa zelo blizu. Čeprav smo nesrečno izpadli iz lige prvakov, nam je v domačih tekmovanjih uspelo nekaj neverjetnega,« pravi vratarska legenda Ginluigi Buffon, ki je v majici Juventusa zbral 655 nastopov in kar tristokrat ohranil mrežo nedotaknjeno. Trener Rome Eusebio Di Francesco zagotavlja, da bo njegovo moštvo igralo na zmago, saj bi bilo preračunavanje z igro na remi preveč tvegano. »Prepričal bom igralce, da potrebujemo vse tri točke,« je rekel Eusebio Di Francesco, ki bi z jutrišnjo zmago za teden dni prestavil torinsko veselico.