Izjemno izenačen boj Olimpije in Maribora za naslov državnega prvaka je najboljša stvar za slovenski prvoligaški nogomet. Pred srhljivko, ki se obeta v zadnjih štirih krogih, v obeh taborih zatrjujejo, da imajo vse še v svojih rokah. Olimpija bo prvak, če premaga Ankaran, remizira proti Mariboru ter premaga Krško in Domžale, kar bo glede na trenutno formo Ljubljančanov in stanje duha (pre)zahtevna misija. Maribor do naslova vodijo zmage na vseh štirih tekmah proti Krškemu, Olimpiji, Celju in Gorici. Štajerski aduti so dobra forma, učinkovitost napadalcev, raznovrstnost taktičnih rešitev s prilagajanjem razvoju dogodkov na igrišču, enotnost znotraj kluba, izkušnje s tekmami za biti ali ne biti in zmagovalna miselnost, ki je očitno že vgrajena v DNK kluba.

Krško – Maribor danes ob 16.50, sodnik: Balažič

Že včeraj so vijoličasti šli v Krško. To je sicer praksa, ampak zdaj, ko je bitka za naslov tako tesna, šteje prav vse. Ker tudi vse odmeva. Že tako naelektreno zgoščeni ritem tekem je včeraj presekalo še pisanje Dela. »Pred nami je derbi in poskušajo marsikaj,« se je Darko Milanič odzval na pisanje, da naj bi ga Zlatko Zahović po koncu sezone zamenjal. Milanič je, kot je dejal, prebral le naslov, ne pa tudi vsebine članka, odziv pa prepustil klubu, v imenu katerega je Miran Pavlin sporočil, da bo Milanič pogodbo, ki jo ima sklenjeno do 2021, oddelal do konca. Za pritisk gre, zato je Marko Šuler zatrdil, da brez njega ne more niti živeti. »Žene me naprej,« je dejal 35-letni branilec. Zdaj, ko gre za naslov, so vse tekme enako pomembne, zato o Olimpiji ne razmišlja: »Kalkulacije se mi še nikoli niso izšle, vedno so me teple po glavi. Če se kdo v slačilnici že pogovarja o Olimpiji, bom povzdignil glas.« Prav zadnja medsebojna tekma je zamajala Maribor, ko so Krčani zmagali v Ljudskem vrtu – prvič v enajstih obračunih. Čeprav si Krško teoretično še ni zagotovilo obstanka, Alen Šćulac – tudi z mislijo na Maribor – ni skrival razlogov za obrambno taktiko proti Ankaranu: »Moji igralci so v zadnjih štiriindvajsetih dnevih odigrali že osmo tekmo.«

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Šturm, Ejup, Krajcer, Kulinitš, Balić, Hing-Glover, Mujan, Volarič, Vidović, Vekić Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Pihler, Dervišević, Kramarič, Hotić, Zahović, Tavares. Naš namig: 2.

Olimpija – Ankaran jutri ob 16.50, sodnik: Perić

Navijači Olimpije so upravičeno vse bolj zaskrbljeni, saj si zeleno-bela zasedba v bitki za prvaka s spodrsljaji sama greni življenje. Vodilna ekipa je na zadnjih osmih tekmah le trikrat zmagala in kar petkrat remizirala. Da so Ljubljančani proti Mariboru, Domžalam in Rudarju zapravili zmago s prejetim zadetkom v zadnjih minutah tekme, ni več naključje. V Velenju so bili proti Rudarju, ki je prikazal predstavo na drugoligaški ravni, znova kaznovani za preračunljivost. Namesto da bi nebogljenemu tekmecu nasuli nekaj golov in odločili zmagovalca, so mu ponudili možnost za izenačenje. Ljubljančani si morajo naslov prvaka zaslužiti, a glede na to, kaj kažejo trenutno, si ga sploh ne. V ljubljanski zasedbi očitno ni vodje na igrišču, ki bi povzdignil glas, prevzel odgovornost in povlekel ekipo. Posamezniki, ki so se v Ljubljani vrnili v igralni ritem, so z mislimi že pri poletnem prestopnem roku, saj se pogodbe iztečejo Alvesu, Apauju, Benku in Vodišku, na Reko pa se vračata posojena Davidson in Čanađija. Ker ima Olimpija težave z doseganjem zadetkov, se jutri v Stožicah obeta nova zahtevna preizkušnja proti Ankaranu, ki je spomladi bolj konkurenčen, kot je bil jeseni. Ker je bil trener Vlado Badžim izključen proti Krškemu, bo ekipo vodil Alfred Jermaniš.

Verjetni postavi – Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Tomić, Miškić, Čanađija, Alves, Kronaveter, Issah. Ankaran: Bužan, Gliha, Soldo, Mate, Badžim, Nkama, Delgado, Suljić, Santos, Romero, Vodeb. Naš namig: 1.

Aluminij – Domžale jutri ob 18. uri, sodnik: Skomina

Aluminij si je z zmago proti Gorici priigral obstanek v prvi ligi in tekma z Domžalami bo že trening za finale slovenskega pokala z Olimpijo v sredo, 30. maja, v Stožicah. Predvsem pa bodo naslednje tekme tudi izložbeno okno za prodajo nekaterih igralcev, med katerimi je najbolj vroče blago hitri Ganec Ibrahim Mensah. Domžalčani razmišljajo še bolj dolgoročno in začenjajo uigravanje zasedbe za poletne kvalifikacije za evropsko ligo, zato bodo v finišu sezone dobili priložnost tudi nekateri mlajši igralci. Že zdaj pa so odločeni, da na zadnji tekmi sezone proti Olimpiji ne bo nobenega popuščanja in bodo naredili vse, da jo premagajo. »Kot vsak trener bi si želel tri, štiri okrepitve, a če bi to naredili, bi zašli z naše poti in skrenili stran od zgodbe, ki jo zagovarjamo. Na takšen način bi tudi zaprli vrata mladim fantom, ki jih pripravljamo za zahteve sodobnega nogometa. Ker nimamo velikih sponzorjev, da bi nemoteno deloval ustroj kluba, smo odvisni od prodaje. Ko bodo odšli Širok, Bizjak, Vetrih, imamo že pripravljene igralce tipa Rom, Hodžić, Nicholson...« se je v prihodnost ozrl trener Domžal Simon Rožman. Načrt Domžal je, da sedanjo zasedbo zadržijo vsaj do konca evropskih tekem, v katerih so bili v minulih dveh sezonah zelo uspešni. Potihem merijo na skupinski del lige Evropa.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Ploj, Zeba, Šme, Krajnc, Jurčević, Klapan, Horvat, Rogina, Tahiraj, Kidrič. Domžale: Mulalić, Gnezda Čerin, Rom, Klemenčič, Melnjak, Husmani, Ibraimi, Ibričić, Vetrih, Hodžić, Bizjak. Naš namig: 2.

Celje – Rudar jutri ob 20. uri sodnik: Kajtazović

Lokalni derbi je tudi obračun neposrednih tekmecev za četrto mesto, ki bo prineslo igranje v Evropi, če bo Olimpija osvojila slovenski pokal. Celjani so brez zmage že tri tekme, kar kaže na padec forme, a trener Dušan Kosič še ni zagnal preplaha, saj je ekipa še vedno na četrtem mestu. Celjani so tipična domača ekipa, saj na stadionu Z'dežele le redko izgubljajo točke (9 zmag, 6 remijev, 1 poraz), medtem ko so s 16 gostovanj prinesli zgolj 11 točk. Celjani imajo s Požegom Vancašom, Piškom, Stojinovićem, Cvekom... eno najobetavnejših zasedb lige. Takšne tekme, kot bo jutri, so najboljši test za selekcijo, kateri igralci so sposobni igrati pod pritiskom rezultata. Le tisti, ki bodo to breme prenesli, bodo že poleti odšli v večje klube. Rudar je z remijem proti Olimpiji prekinil serijo štirih porazov, a forma Velenjčanov ne obeta srečnega konca sezone z igranjem v Evropi. Trener Marijan Pušnik upa, da bo točka proti Olimpiji ekipo psihično in energijsko dvignila. »Upam, da se bo po srečnem remiju v naših glavah spet nekaj obrnilo in bomo na zadnjih štirih tekmah sezone prikazali igro, kakršno smo v preteklosti,« si je zaželel trener Rudarja Marijan Pušnik, ki je bil sredi tekme proti Olimpiji tako obupan, da je v nemoči obsedel na klopi.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Džinić, Stojinović, Pišek, Cvek, Požeg Vancaš, Štraus, Pečnik, Vizinger. Rudar: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Vasilijević, Pišek, Bijol, Trifković, Črnčič, Bolha, Radić, Šehić. Naš namig: 1.