Divji petelin in ruševec sta še posebej privlačna za opazovanje in fotografiranje v obdobju parjenja, ki poteka od aprila do junija na posebej določenih stalnih mestih, opažajo v javnem zavodu Triglavski narodni park. Tam se teritorialni samci spopadajo z vsiljivci in tako branijo izbrani prostor.

V tem času so, opozarjajo v Triglavskem narodnem parku, živali tudi najbolj občutljive na prisotnost človeka in vznemirjanje, ki ga povzročajo posamezniki z namernim in nepredvidljivim obiskovanjem nekaterih rastišč ter dolgotrajnim, pogosto tudi večdnevnim zadrževanjem v njihovi neposredni bližini. S tem se lahko zmanjša uspešnost gnezdenja, vznemirjene živali pa trošijo prepotrebno energijo, ki je v tem času zaradi omejenih virov hrane ne morejo nadomestiti. To velja še posebej za letošnjo zimo, ki je živalim z zajetno in dolgotrajno snežno odejo še dodatno zaostrila pogoje za preživetje.

Ker se povzročanje nemira zaradi želje po opazovanju ali fotografiranju živali na nekaterih rastiščih divjega petelina in ruševca iz leta v leto tudi stopnjuje, obiskovalce v parku prosijo, da ne obiskujejo omenjenih območij. V tem obdobju na najbolj obremenjenih območjih v parku obljubljajo tudi poostren nadzor naravovarstvenih nadzornikov, ki bodo ukrepali skladno s pooblastili. »Ohranitev obeh značilnih predstavnikov iglastih gozdov je namreč odgovornost nas vseh in je mogoča le ob zavedanju, da je mir za prenekatere živali prostoživečih vrst življenjskega pomena,« so še zapisali v javnem zavodu Triglavski narodni park. pe