Španski vladi je v sredo uspelo vnovič blokirati izvolitev Carlesa Puigdemonta za predsednika Katalonije; ta trenutno čaka na odločitev nemškega pravosodja o svoji morebitni izročitvi Španiji. Po preteku petih mesecev od lanskih decembrskih volitev se tako začenja bitka s časom za izvolitev vodstva Katalonije, preden bi 22. maja prišlo do samodejne razpustitve parlamenta in sklica novih volitev. Da bi se temu izognil, se je Puigdemont odločil za tako imenovani plan D, kar pomeni, da bo za voditelja Katalonije predlagal alternativnega kandidata iz tabora, naklonjenega neodvisnosti, njegovo ime pa naj bi sporočil jutri.

Premier na daljavo?

Španska vlada konservativnega prvaka Ljudske stranke (PP) Mariana Rajoya je po sestanku v sredo predložila v ustavno presojo zakon, ki ga je minuli petek sprejel katalonski parlament. Zakon dopušča možnost, da se za predsednika Katalonije lahko izvoli tudi kandidata, ki v parlamentu ni fizično navzoč oziroma je v tujini. Ustavno sodišče se je sestalo le nekaj ur zatem in potrdilo prejem vloge v preučitev in odločanje, s čimer je bil katalonski zakon avtomatsko zadržan in s tem preprečena izvolitev Puigdemonta.

Nacionalistične stranke v katalonskem parlamentu – Skupaj za Katalonijo (JxCat), Republikanska levica (ERC) in Kandidatura ljudske enotnosti (CUP) – so vedele, da bo vlada v Madridu zakon blokirala, a so ga kljub temu sprejele in napovedale Puigdemontovo kandidaturo. Po virih blizu JxCat so prepričane, da predlagana reforma zakona o izvolitvi predsednika Katalonije ni protiustavna, zato pričakujejo, da bo ustavno sodišče na koncu razsodilo njim v prid. S tem bi se odprla možnost, da bi bil še v mandatu sedanjega parlamenta Puigdemont izvoljen za predsednika pod pogojem, da ne bi bil medtem pravnomočno obsojen.

Bitka s časom

Vendar se to verjetno ne more zgoditi pred 22. majem, zato se je Puigdemont minulo soboto v Berlinu sestal s svojo poslansko skupino stranke JxCat, kjer so sprejeli še nadaljnjo politično strategijo oziroma plan D. V skladu s tem naj bi danes ali v soboto predlagali alternativnega kandidata za predsednika katalonske vlade. Med najverjetnejšimi kandidati se omenjata neodvisna poslanca, ki sodelujeta z njihovo stranko, to sta Quim Torra, bivši predsednik nacionalistične nevladne organizacije Omnium Cultural, in sedanji podpredsednik parlamenta politolog Josep Costa. Poleg njiju se omenjata še strankina predstavnika za stike z javnostjo Elsa Artadi in Eduard Pujol, ki sta ožja Puigdemontova sodelavca. Predsednik parlamenta Roger Torrent naj bi že v soboto sklical plenarno sejo.

A težava plana D je v tem, da je leva stranka CUP, ki je članica tabora za neodvisnost, napovedala, da se bo glasovanja vzdržala, če ne bo predsedniški kandidat Puigdemont. V tem primeru JxCat in ERC ne bosta zbrali v parlamentu absolutne večine (68 glasov). To pomeni, da bo novi predsednik lahko izbran z navadno večino v ponedeljek v drugem krogu, za kar potrebujejo vseh 66 glasov svojih poslancev.

Še eno čakanje na sodišče

A tudi to ni zagotovljeno, saj je desna stranka Ciudadanos (C's), ki je največja v katalonskem parlamentu in druga v Španiji, od ustavnega sodišča zahtevala razveljavitev možnosti, da Puigdemont in nekdanji katalonski minister za zdravstvo Antonio Comíno Oliveres, ki je v izgnanstvu v Bruslju, glasujeta prek pooblaščenih predstavnikov. Brez njunih glasov in brez podpore CUP ne bi bilo več zadosti glasov za izvolitev v drugem krogu glasovanja. Predsednik C's Albert Rivera išče načine, kako preprečiti katalonskim nacionalističnim silam izvolitev vlade, in računa na razpustitev parlamenta ter nove volitve. Rivera je v sredo od Rajoya terjal bolj trdo roko v Barceloni, ta pa je danes izjavil, da so »ponovne predčasne volitve v Kataloniji nesmiselne« in da je pripravljen na začetek procesa dialoga z novoizvoljeno katalonsko vlado.