Heroin, kokain, ekstazi, konoplja in še kaj se je znašlo v »trgovini« skoraj 30 preprodajalcev, ki so jih lani razkrinkali celjski kriminalisti. Letos so stekli še sodni postopki, začenši s predobravnavnimi naroki, na katerih kar nekaj obtoženih prizna krivdo in se s tožilstvom pogodi za nižje kazni. Med temi sta tudi Anže Benda in Marjan Trobiš. Na sodišče sta prišla iz pripora, vklenjena v okovje, a je Benda takoj po izreku kazni odkorakal na prostost, saj je sodišče sledilo predlogu tožilstva in mu izreklo kazen dve leti in dva meseca zapora ob koncu tedna zaradi razpečevanja kokaina.

Nekoliko slabše jo je odnesel Trobiš, ki je bil obsojen na dve leti in pet mesecev zapora zaradi preprodaje kokaina in heroina, a je tožilstvo zanj zaradi ponovitvene nevarnosti predlagalo, da se mu pripor podaljša. Oba pa sta se ujela v past, ko sta droge prodala tudi tajnemu policijskemu delavcu.

Najvišja kazen: tri leta vikend zapora

Na celjsko sodišče bi sicer poleg njiju moralo priti še ducat drugih obtoženih, med njimi, kot je bilo razvidno iz objave na spletni strani sodišča, tudi Samo Fužir, Anto Denis Matošević, Slaviša Lečić, Vanes Rekić, Lucija Omladič, Denis Remše, Franc Peklar, Rok Mavrič Breznik, Bor Bratovž, Damir Čojić, Danijel Djujić in drugi, a se večina naštetih brani s prostosti, sodišče pa ima težave pri vročanju sodne pošte. Nekateri pa so krivdo že priznali. Takšnih je od petindvajseterice obtoženih trenutno osem. Med temi sta bila februarja letos tudi Mozirjan Tadej Žižek in Celjan Matej Huskič, ki sta se, po dogovoru s tožilstvom, izvlekla s triletnim vikend zaporom in stransko kaznijo 3000 evrov, kar je sploh najvišja doslej izrečena kazen obtoženim v tej združbi. Res pa sta oba imela še prazno kazensko kartoteko, prav tako pa sta si v času, ko sta bila v priporu, našla službo.

Dobro organizirana združba

Spomnimo, da so bili omenjeni, skupaj je šlo za združbo 29 ljudi, starih od 20 do 54 let, doma z območja Celja in Ljubljane, vpleteni v ulično preprodajo več vrst prepovedanih drog, od heroina, kokaina, ekstazija in amfetaminov do konoplje. Preprodajali so manjše količine drog, najmanj pa pol kilograma heroina in kokaina ter približno kilogram konoplje na mesec. S prepovedanimi drogami so oskrbovali zasvojence in nadaljnje preprodajalce s širšega območja Celja, predvsem Žalca, Mozirja in Velenja, pa tudi Ljubljane.

»Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani, saj so imeli temeljito razdeljene vloge, vse od prodajalcev, posrednikov do pomagačev,« so junija lani na posebni tiskovni konferenci razkrili na celjski policijski upravi.