»Ali že cvetijo? Kje pa? To so vprašanja, ki jih domačini in člani Turističnega društva Golica od aprila pa do konca junija največkrat slišimo. V tem času prijatelji in znanci ne začnejo pogovorov z vprašanjem 'kako si', pač pa z vprašanji o narcisah,« pravijo člani Turističnega društva Golica. V živo, po telefonu in na družbenih omrežjih z ljubitelji belih poljan delijo informacije o aktualnih razmerah. »Trenutno stanje cvetenja je takšno: V Plavškem Rovtu gre počasi h koncu. Na Planini pod Golico je trenutno vse belo. Na Španovem vrhu bo višek cvetenja v prihodnjem tednu. Na Rožci in Golici pa se cvetenje narcis že začenja. Pričakujemo, da bo najlepše v prihodnjih desetih dneh.«

Najlepše so na travnikih, ne v rokah obiskovalcev

Čeprav je bila zima v vaseh pod Golico dolga, je toplo aprilsko vreme po besedah Klemena Klinarja, podpredsednika Turističnega društva Golica, poskrbelo, da so narcise zacvetele zelo zgodaj. Tudi obiskovalcev belih poljan je v teh dneh že veliko. Tisti, ki si cvetoče narcise ogledujejo prvič, po Klinarjevem opažanju pogosto ostanejo brez besed. »Glede na fotografske spretnosti, ki so dandanes razširjene med ljudmi, so namreč mnogi prepričani, da so za lepe fotografije v časopisih, revijah in na spletu krive fotomontaže ali posebni načini fotografiranja.«

Domačini so v preteklosti pogosto opozarjali, da se narcis oziroma ključavnic, kot jim tudi rečejo, ne sme trgati, s čimer so želeli preprečiti prekomerno uničevanje te rastline in posledično njeno izginjanje s poljan nad Jesenicami. »Narcise so resda zaščitene na državni ravni, a ni res, da zanje velja popolna prepoved trganja. Zakonodaja pravi, da jih vsaka oseba lahko nabere en šopek, to je toliko, kolikor jih spravi med obseg svojega palca in kazalca na roki. Pogosto pa domačini in predstavniki turističnega društva pozivamo obiskovalce, naj rože pustijo tam, kjer so, saj so tam najlepše,« opozarja Klinar.

Pobeljene travnike ohranjajo tudi s subvencijami

»Množičnost narcis na nekem travniku je po mojih opažanjih odvisna tudi od spomladanskih vremenskih razmer. Včasih je kak travnik popolnoma bel predvsem zaradi sozvočja naravnih pogojev, ki omogočajo enakomerno bujno cvetenje,« pravi Klinar. Sicer pa za bele poljane nad Jesenicami ni zaslužna zgolj narava, pač pa je človeška roka za to prav tako ključnega pomena, opozarja Klinar. »Samo ustrezna kmetijska obdelava zagotavlja takšno množino narcis, kot jih lahko vidimo v vaseh pod Golico.« Pomembno je, da kmetje travnike kosijo dovolj pozno, da imajo narcise možnost odcveteti in odvreči seme. Datumi priporočene košnje se razlikujejo po nadmorskih višinah travnikov. Tudi paša ovac in goveda v času cvetenja na teh površinah ni priporočljiva, saj najbolj škoduje narcisam. Živali jih sicer ne jedo, ker so strupene, vendar pa s hojo po njih škodujejo tako rastlini kot njeni čebulici, iz katere vsako leto zraste nova rastlina, opisuje naš sogovornik.

Z željo ohraniti in okrepiti rastišča narcis pa sta Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in Občina Jesenice v letu 2016 oblikovali večletni program Ohranimo narcise. Kot pojasnjuje Ines Dvoršak z občine Jesenice, program določa ukrepe za ustrezno kmetijsko obdelavo travnikov z rastišči narcis in predvideva nadomestila za lastnike zemljišč, ki te ukrepe upoštevajo. Občina Jesenice že od leta 2016 vsako leto namenja 12.500 evrov. V projekt je trenutno vključenih 30 kmetov z okoli 34 hektarji travnikov iz vasi Jeseniški Rovt, Planina pod Golico, Prihodi in Javorniški Rovt. »Interes kmetov po vključitvi v program je sicer precej velik, a več denarja trenutno ne moremo zagotoviti, zato tudi števila kmetov, vključenih v projekt, za zdaj ne povečujemo,« še dodaja Dvoršakova.