Prva etapa s ciljnim vzponom na letošnjem Giru je res dala prve odgovore, kdo je dobro pripravljen in kdo lahko računa na boj za mesta na vrhu v skupnem seštevku. V novih težavah se je znašel Britanec Christopher Froome, ki je popustil slabe štiri kilometre pred ciljno črto, a je ujel priključek in čez cilj prišel kot deseti. Vseeno skupno zaostaja minuto in deset sekund.

Med »ubežniki« tudi dva Slovenca

Chaves je bil danes med ubežniki, med njimi sta bila tudi dva Slovenca - Jan Polanc, zmagovalec lanske etape s ciljem na Etni, ter Domen Novak. Kolumbijec je pogumno napadel dobrih pet kilometrov pred ciljno črto, Yates pa se je iz skupine favoritov izstrelil kilometer in pol pred koncem etape, hitro je ujel moštvenega kolega, a ostal za njim ter mu s tem prepustil etapno slavje.

Yates ima po šestih etapah 16 sekund prednosti pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom, lanskim zmagovalcem italijanske pentlje, Chaves na tretjem mestu zaostaja deset sekund več.

V primerjavi z lansko etapo, ki se je končala na Etni, so kolesarji letos na vulkan kolesarili z druge strani. Tudi tokrat je bil v begu Polanc, ki pa je - tako kot tudi Novak - popustil kmalu po začetku vzpona ter v svojem ritmu nadaljeval do konca.

»Kot v sanjah«

Favoriti so za ubežniki začeli obračunavati tri kilometre pod vrhom. Prvi je zaostal Froome, kmalu za njim do danes skupno vodilni Avstralec Dennis Rohan. Italijan Domenico Pozzovivo je s pospeševanjem naredil povsem razredčil glavnino, uspelo mu je slediti še šest kolesarjev. Kilometer in pol pred koncem je napadel Simon Yates in se podal v lov na moštvenega kolega. Ujel ga je brez večjih težav, a mu prepustil zmago.

»To je izjemen začetek Gira. Bila je težka etapa. Z Jackom Haigom sem bil v begu, hvala, da mi je pomagal. Na koncu sem prišel do cilja s Simonom. Zmagal sem v etapi, on je dobil rožnato majico, jaz še pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. Kot v sanjah,« se je smejalo Chavesu.

Najboljši Slovenec na 48. mestu

Šestindvajset sekund za kolesarjema Mitchelton-Scotta je prvi od favoritov ciljno črto prečkal Francoz Thibaut Pinot, sledil mu je Novozelandec George Bennett, peti je bil Pozzovivo, šesti Kolumbijec Miguel Angel Lopez, njegova Astana je narekovala ritem v kilometrih pred vzponom. Sedmi je bil Ekvadorec Richard Carapaz, osmi Dumoulin, deveti Fabio Aru in deseti Froome. Vsi so zaostali 26 sekund.

Prvi Slovenec na cilju etape je bil Polanc (UAE Emirates) na 48. mestu, zaostal je šest minut in sedem sekund. Novak je bil 52. z zaostankom 9:40 minute, njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Matej Mohorič je bil 67., od Chavesa je bil počasnejši 11:18 minute. Skupno je od slovenske trojice najvišje Polanc na 39. mestu. Mohorič je 58., Novak pa 118.