»Naša prva naloga je bila, da Toma (Dumoulina) pripeljemo spredaj pred začetkom odločilnega klanca štiri kilometre pred ciljem. Ja, bil sem tisti, ki je prvi pripeljal na ključni ovinek s Tomom za menoj in moja naloga je bila opravljena. Tom se bori za rdečo majico, a mali Kolumbijec Chaves je v odlični formi in mu bo težko odvzeti pet sekund,« je Luka Mezgec (170. mesto), pomočnik drugouvrščenega v skupnem seštevku španske Vuelte, komentiral svoj prispevek v četrti etapi. Medtem ko je Alejandro Valverde z etapno zmago upravičil sloves najuspešnejšega in najbolj vsestranskega kolesarja ta trenutek na svetu, etape na Vuelti zmaguje že dvanajst let, je bil Peter Sagan znova drugi, rdečo majico vodilnega pa je obdržali 25-letni Johan Esteban Chaves. Mali in drobni fantič (164 centimetrov, 54 kilogramov), ki ga v karavani zaradi otroškega videza poznajo pod imenom Chavito (fantek, op. p.), je v zahtevnem zaključku sledil močnejšim, hitrejšim in bolj poskočnim.

Kolesarski svet je opozoril nase leta 2011 z zmago na Tour de l'Avenir, francoskem Touru prihodnosti, največji etapni dirki za mlajše člane. Leta 2013 je zaradi hudega padca na dirki v Italiji njegova kariera popolnoma zastala. Izpustil je vso sezono, a so v avstralski ekipi Orica GreenEdge za sezono 2014 z njim kljub temu podpisali profesionalno pogodbo. Zaupanje jim s hvaležnostjo vrača.

Mali Kolumbijec je vzorčen primer, kako s potrpežljivostjo veliki upi lahko dozorijo. Nekaj kolesarjev v podobni dobi dozorevanja, ki so zelo hitro preskočili dobo mlajših članov z odhodom med elitne profesionalce, ima tudi slovensko kolesarstvo. Poleg Jana Polanca in Luka Pibernika je Matej Mohorič kot najmlajši v konkurenci španskega kroga med najbolj izpostavljenimi. »Chaves je za zdaj odličen. Verjamem, da bo tudi v prihodnje ostal med najboljšimi. Ti kolesarji so precej starejši od mene, on štiri leta, pa še vedno velja za mladega. Jaz se trudim po svojih najboljših močeh in upam, da pride tudi moj čas,« je včeraj po etapi o tem razmišljal Mohorič.

Večina njihovih vrstnikov te dni še vedno nastopa na zgoraj omenjenem Tour de l'Avenir, med 21 reprezentancami tudi slovenska. V včerajšnji četrti etapi je Gašper Katrašnik, Mohoričev sosed iz Podblice, privozil četrto mesto v etapi, kar je najlepši dosežek te generacije U23 v sezoni. »Trudimo se,« je bil prvi komentar Martina Hvastija, selektorja mlajše članske vrste, ki že leta bedi nad razvojem slovenskih upov. »Komur uspe priti med deset v etapi ali v skupni razvrstitvi na tej dirki, je že izdelan vrhunski kolesar in z veliko verjetnostjo se bo naslednja leta pokazal med elito. Chaves je že eden teh, ki nam je že pred leti kot Quintana pokazal, kakšen potencial ima. Za nas Slovence je dovolj zgovoren podatek že to, da smo doslej na Touru prihodnosti, odkar ta dirka šteje v UCI pokal narodov, dosegli zmago le z Markom Kumpom. In druga sta bila Blaž Jarc in dvakrat Mohorič. Uspeh Katrašnika ni naključje. V boju za etapno zmago so se udarili na moč in spredaj so bili najmočnejši ta trenutek na svetu,« je bil pred zahtevnimi gorskimi etapami, kjer bodo stavili na Domna Novaka, zadovoljen Hvastija, ki je v zgodovini Vuelte zapisan s četrtim mestom v etapi pred 18 leti. »Gašper se odlično drži na l'Avenirju,« je soseda pohvalil tudi Mohorič. »Sva tudi dobra prijatelja, dnevno smo po skupnem klepetu povezani z vsemi savskimi člani, tako da sem na tekočem. Veliko treningov opraviva skupaj in mislim, da ima dobre možnosti, da se mi čez nekaj let pridruži na največjih dirkah.«